eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Madár: fordulhat a lengyel gazdaságpolitika iránya

Korai még arról beszélni, hogy változik-e a lengyel választásokat követően az új kormány gazdaságpolitikája, és erre negatívan fognak-e reagálni a pénzpiacok - mondta el a portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak. Természetesen lehet azt várni, hogy a lengyel gazdaságpolitika iránya fordul - tette hozzá Madár István.

"Természetesen lehet azt várni, hogy a lengyel gazdaságpolitika iránya fordul. Legalábbis, ha azok a szlogenek valóban megvalósulnak, amelyeket a választáson győztes erők megfogalmaztak, akkor ez érdemi gazdaságpolitikai fordulat lehet, amelyből gazdasági következmények is származhatnak. De természetesen a megítélésben is változhat Lengyelország helyzete" - mondta Madár István, a portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak.

Hozzátette: egyelőre még épp csak áldását adta a bíróság arra, hogy a választások győztese kormányt alakíthat, és jó pár hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy az effektív intézkedések, illetve az intézkedésekre adott gazdasági reakció eredményeit láthassuk.

"Korai azon spekulálni, hogy milyen irányba mozdul el a lengyel gazdaság helyzete, hiszen nem tudjuk, hogy a győztes párt tényleg bevezeti-e a lengyel bankrendszerre azt a magas adót, amelyet beígért, vagy áttekinti a helyzetet és más módon szerez forrásokat" - fogalmazott az elemző.

Madár István hangsúlyozta: azt is végig kell gondolni, hogy mennyire próbálja meg feszegetni a 3%-os uniós deficit küszöb határait. Tehát érdemes megvizsgálni, hogy pontosan melyek azok az intézkedések, amelyeket már nem ellenzékből és választásra készülve, hanem kormányzati pozícióból is fel tud vállalni.

Az elemző szerint a lengyel döntéshozóknak nem kell aggódniuk, amiért a Fitch Ratings bejelentette az ország államadósság-besorolásának esetleges leminősítését. A lengyel gazdaság stabilitása és növekedési kilátásai egyáltalán nem tragikusak. Maga a hitelminősítés fokozata is kellően magas ahhoz, hogy egy esetleges leminősítés se okozzon nagy tőkepiaci turbulenciát.

Figyelmeztető jel, ha a tőkepiacok Lengyelországban, ahol szintén magas az államadósság, a leminősítés útjára lépnek. De egy párt a szavazatok alapján dönt. Ha a lengyel gazdaság teherbíró képessége ezt elbírja, akkor azt gondolhatja a magában bízó kormányzó erő, hogy most nem érdemes ezzel foglalkoznia, mert azok az intézkedések, amelyekben bízik, hosszabb távon segítenek a lengyel gazdaság növekedési potenciálját is javítani.

A közgazdászok többsége nem így gondolja jelen pillanatban, de a lengyel gazdaságpolitikának most elég nagy tere van kísérletezgetésre, hogy megtalálja vagy elutasítsa az újszerű válaszokat.

"Egy hitelminősítő első reflexe, amikor költségvetési lazításra vonatkozó tervekről hall, hogy figyelmeztet a kockázatok növekedésére. De a leminősítéstől messze állunk, érdemes megvárni az első lépéseket, amelyek valóban egy ilyen döntéshez vezethetnek" - fűzte hozzá Madár István.

"Összességében jelenleg inkább javul a kelet-közép-európai országok megítélése, ezért egy leminősítést nem feltétlenül egy gazdaságpolitikai döntés fog kiváltani, hanem az, amikor egy döntés hatására esetlegesen kézzelfogható gazdasági áldozatok és költségek merülnek fel. Ez pedig csak hónapok múlva fog kiderülni." - mondta az elemző az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×