eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

IMF: gyorsul a világgazdaság növekedése

Világszinten gyorsul a gazdasági növekedés 2014-2015-ben, és bár a fejlődő országok adják a gazdasági növekedés több mint kétharmadát, 2014-ben mégis a fejlett gazdaságú országokban javul jobban a gazdaság helyzete - állapította meg legújabb negyedéves jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF azt írta kedden megjelent, Világgazdasági Kilátások (WEO) című jelentésében, hogy a kockázatok ellenére a globális gazdasági növekedés a tavalyi 3 százalékról 2014-ben 3,6 százalékra, 2015-ben 3,9 százalékra gyorsul.

Az IMF szerint a fejlődő országokban a külső piaci környezet jelent fokozott kockázatot - többek között az amerikai monetáris politika meglepően gyors normalizálása -, míg a fejlett országokban a túlságosan alacsony infláció.

A fejlődő országok számára komoly megpróbáltatást jelentett 2014 januárjában az, hogy hirtelen megcsappant az irántuk tanúsított befektetői bizalom. Ez azóta se állt teljesen helyre, és továbbra is aggodalmat kelt a nagy arányú tőkekivonás lehetősége, a külső finanszírozási igények kielégítetlensége és a helyi valuták esetleges hirtelen értékvesztése.

A jelentés szerint azzal, hogy Japánt kivéve enyhülnek a költségvetési szigorítások, erősödhetnek a fejlett gazdaságok; az Egyesült Államokban 2014-ben 2,8 százalékos növekedés várható. Ami a fejlődő országokat illeti, az IMF szerint Kínának sikerül nagyjából 7,5 százalékos növekedést elérnie 2014-ben.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×