INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

IMF: gyorsul a világgazdaság növekedése

InfoRádió / MTI
Világszinten gyorsul a gazdasági növekedés 2014-2015-ben, és bár a fejlődő országok adják a gazdasági növekedés több mint kétharmadát, 2014-ben mégis a fejlett gazdaságú országokban javul jobban a gazdaság helyzete - állapította meg legújabb negyedéves jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF azt írta kedden megjelent, Világgazdasági Kilátások (WEO) című jelentésében, hogy a kockázatok ellenére a globális gazdasági növekedés a tavalyi 3 százalékról 2014-ben 3,6 százalékra, 2015-ben 3,9 százalékra gyorsul.

Az IMF szerint a fejlődő országokban a külső piaci környezet jelent fokozott kockázatot - többek között az amerikai monetáris politika meglepően gyors normalizálása -, míg a fejlett országokban a túlságosan alacsony infláció.

A fejlődő országok számára komoly megpróbáltatást jelentett 2014 januárjában az, hogy hirtelen megcsappant az irántuk tanúsított befektetői bizalom. Ez azóta se állt teljesen helyre, és továbbra is aggodalmat kelt a nagy arányú tőkekivonás lehetősége, a külső finanszírozási igények kielégítetlensége és a helyi valuták esetleges hirtelen értékvesztése.

A jelentés szerint azzal, hogy Japánt kivéve enyhülnek a költségvetési szigorítások, erősödhetnek a fejlett gazdaságok; az Egyesült Államokban 2014-ben 2,8 százalékos növekedés várható. Ami a fejlődő országokat illeti, az IMF szerint Kínának sikerül nagyjából 7,5 százalékos növekedést elérnie 2014-ben.

A címlapról ajánljuk