INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Kezdődhet az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása

InfoRádió / MTI
Decemberben kezdik el a budapesti 1-es villamosvonal meghosszabbítását a Rákóczi hídnál, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) aláírta a kivitelezőkkel a meghosszabbításról, illetve a Kerepesi út és a Közvágóhíd közötti szakasz felújításáról szóló szerződését.

A központ tájékoztatása szerint a 13,2 milliárd forintos beruházás kivitelezője az A-Híd Zrt. és a Colas Alterra Zrt.

A fejlesztés keretében 3,2 kilométer új vágánypárt építenek ki a Rákóczi híd-Szerémi út-Hengermalom út útvonalon a Fehérvári útig, ahol ideiglenes végállomást alakítanak ki. A Rákóczi hídon a pálya a hídpillérek két oldalán fut majd, a szakaszon öt új, középperonos megállóhelyet építenek ki, és áthelyezik a 18-as, 41-es és 47-es villamos Hengermalom úti megállóját.

A Rákóczi hídon a tervek szerint 60 kilométeres sebességgel mehetnek majd a szerelvények, ehhez a BKK felmentést kér a jogszabályok alól, mivel azok jelenleg 50 kilométeres sebességet engedélyeznek. A Nádorkerti út és a Budafoki út megállóhoz egy-egy gyalogos-aluljárót is építenek, a Szerémi úton és a Hengermalom úton pedig füves burkolatú vágány lesz.

A meghosszabbítás mellett a Kerepesi út és a Közvágóhíd végállomás közötti szakaszt felújítják, bár itt nincs szükség teljes pályarekonstrukcióra, csak az áramellátó rendszert és a peronokat újítják fel, utóbbiakat megemelik, hogy az új, alacsonypadlós villamosok padlószintjével megegyező legyen a peron magassága. Megújulnak a hangosító berendezések, az utasvárók, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató rendszer, az összes megállóhelyet kamerarendszerrel szerelik fel.

A címlapról ajánljuk