eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így újul meg a Széll Kálmán tér - képgaléria

Az Építész Stúdió Kft. nyerte a budapesti Széll Kálmán térnek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt nyilvános építész tervpályázatát, így a társaság készítheti el a végleges terveket a közlekedéstervező Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-vel közösen - jelentette be Finta Sándor, Budapest főépítésze, a zsűri elnöke kedden.

A főépítész az eredményhirdetésen ismertette: a szempontok között fontos volt, hogy a pályázók hogyan tudják a közlekedési csomópont és a köztér együttélését biztosítani. A nyilvános pályázaton 23-an indultak és senkit sem kellett kizárni - tette hozzá, jelezve, hogy azok a pályázók értek el jó eredményt, akik a tér "tisztítására", átláthatóságának növelésére fektettek hangsúlyt.

A szakmai zsűriben Finta Sándor mellett részt vett a megvalósítással megbízott BKK vezérigazgatója, a három érintett kerület (I., II. és XII.) főépítésze, valamint az építészeti kamarák képviselői.

Vitézy Dávid elmondta: a főváros 2011 elején kezdeményezte a tér megújítását, s három - uniós, kormányzati és fővárosi - forrásból rendelkezésre állnak a teljes körű megvalósításhoz szükséges összegek, összesen 4,2 milliárd forint. Hozzátette: a budai fonódó villamoshálózat beruházásban a legköltségesebb, közlekedéshez kapcsolódó elemeket az Európai Unió finanszírozza.

A BKK vezérigazgatója arról is beszélt, hogy korábban már készült egy koncepcióterv, amely kijelölte a tervpályázat kereteit. Jelezte: a közlekedéstervezést egy korábbi közbeszerzési eljárásban a Főmterv nyerte, amelynek a továbbiakban együtt kell dolgoznia az Építész Stúdió Kft.-vel. A végleges tervek 2013 tavaszára készülnek el, s 2014 elején megindul a megvalósítás. A látványterveket itt nézheti meg.

A nyertes pályázó munkájában szereplő adatok szerint a metró legyező formájú épületét megtartják, a toldaléképületeket viszont elbontják. A megmaradó épület üvegből lesz és minden irányból meg lehet majd közelíteni, ebben kapnak helyet a jegypénztárak, az információ és a metró forgalmi iroda. A tér Szilágyi Erzsébet fasor felőli sarkához üzemi funkciókat visznek, a frekventáltabb irányba pedig üzleteket, nyilvános illemhelyeket helyeznek el. Lefedik az utasváró peronokat, a bérbicikli-, vagyis a BUBI-állomásokat, a B+R kerékpártárolókat pedig a Vérmező utcával párhuzamosan haladó új kerékpárút mentén alakítják ki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×