eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ezer százalékkal emelkedett a kritikus helyzetek száma

Az atomenergia felhasználásának fokozatos megszüntetése ismételt akadozásokat okoz Németország villanyáram ellátásában. Ennek oka egyrészt az, hogy az újrahasznosítható energiaforrások még nem tudják zökkenőmentesen biztosítani a folyamatos áramszolgáltatást, másrészt viszont az is, hogy a magasfeszültségű vezetékek túl vannak terhelve.

A szél és nap energia felhasználása ugyan lépésről-lépésre kiszorítja az atomenergia hasznosítását, de az átmenet komoly zökkenőkkel jár. Ez olvasható a kormány áramszolgáltatást felügyelő bizottságának most közzétett jelentésében.

Ebből kitűnik, hogy az újrahasznosítható energiaforrások függnek az időjárás alakulásától, így változó mennyiségben látják el az erőműveket. A folyamatos áram-ellátást nem egyszer csak az erőművek csúcsra járatásával lehet szavatolni, ez viszont már komolyan veszélyezteti a biztonságos működést.

További problémát jelent a magasfeszültségű vezetékek észak-déli irányú kiépítésének akadozása. Miután az Északi-tengeren a német partok közelében sorozatban építik az óriási szélkerekeket, a térség az energia-termelés szempontjából egyik fontos központtá válik. Azonban a vezetékhálózat eredetileg az atomreaktorokhoz igazodó pókhálók formájában létesült, most viszont az észak-déli irányú túlterhelés miatt az áramellátó konszernek nem egyszer a lekapcsolás eszközéhez folyamodnak a nagyobb károk és esetleges balesetek megelőzésére.

Az állami felügyelőbizottság jelentése szerint az elmúlt évben több, mint ezer százalékkal emelkedett a kritikus helyzetek száma a villanyellátásban, ezért gyors intézkedésre van szükség a magasfeszültségű vezetékek kiépítése terén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×