eur:
385.37
usd:
355
bux:
68089.11
2024. május 21. kedd Konstantin

Fazekas Sándor: Az olcsó élelmiszerek korának vége

A kormány célja a gazdapiacok erősítése, így a haszon közvetlenül a termelőknél maradhat - mondta a vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Fazekas Sándor kiemelte, a földtörvény az ellenzéki kritikák ellenére sem az oligarchák érdekeit szolgálja. Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő szerint azonban a kisvállalkozások nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A vidékfejlesztési miniszter szerint véget ért az olcsó élelmiszerek kora. Fazekas Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy ezt a többi között a népesség számának radikális emelkedése okozta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy céljuk a gazdapiacok erősítése, így a haszon közvetlenül a termelőknél maradhat. Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő szerint azonban ma már a termelők nem tudják teljes körűen kiszolgálni a vásárlók szokásait.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy a földtörvény az ellenzéki kritikák ellenére sem az oligarchák érdekeit szolgálja. A korábbi agrárállamtitkár Gőgös Zoltán viszont úgy látja, hogy a földtörvény megfelel a nagyvállalatok érdekeinek, és a kisvállalkozások nehéz helyzetbe kerülhet.

A vidékfejlesztési miniszter az Arénában arról is beszélt, hogy az utóbbi 5-6 évben nem voltak komoly konfliktusok az agráriumban. Gőgös Zoltán szerint azonban a nyugalom csak a látszat, mert a gazdák tartanak a hatalomtól.

Nemzetgazdasági szempontból is fontos, hogy családok ezrei saját részre készíthetnek házilag pálinkát - erről a témáról is beszélt Fazekas Sándor. Kiemelte: az otthoni pálinkafőzés engedélyezése nem érinti közvetlenül a piacot, mivel egyrészt igen kicsi mennyiségről van szó, másrészt pedig sok esetben olyan családok kezdtek ezzel foglalkozni, akik korábban nem vásároltak pálinkát.

A miniszter hangsúlyozta, az otthoni pálinkafőzésnek nem pálinkapiaci szempontból van jelentősége. Szerinte sokkal fontosabb, hogy ez az intézkedés felértékelte a gyümölcsök jelentőségét, különösen a ritka, őshonos fajták esetében.

Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy a mai trendeknek megfelelően egyre nagyobb jelentősége van a kézműves élelmiszereknek. Ezek jól eladhatóak itthon és külföldön is, elsősorban az igényes vevőknek, például Németországban, vagy Oroszországban. A miniszter hangsúlyozta, hogy a pálinka mellett megemlíthető például a csokoládé, a bor, a sajt - ezekből a termékekből az utóbbi években olyan minőséget sikerül a magyar kézműves termelőknek előállítani, amelyek világszerte díjakat nyernek.

A miniszter elmondta: a kézműves élelmiszereknek egyre nagyobb lesz a piaci jelentősége Magyarországon és külföldön is. Kiemelte: mindez piaci, gazdasági szempontból is fontos, de szintén nagy jelentősége van azért, mert így fokozható az önfoglalkoztatás, sok család így maga teremtheti meg saját egzisztenciális alapját. Hozzátette: ezek a kisüzemek sokszor igen kis beruházással elindíthatók, esetenként elegendő néhány millió forint a starthoz. Ilyen célokra állami támogatás is igénybe vehető - emlékeztetett végül a vidékfejlesztési miniszter.

A teljes Arénát letöltheti innen.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:02
×
×
×
×