eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

KSH: 0,7 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a gyorsbecslést a Központi Statisztikai Hivatal.

A naptárhatás kiszűrésével 1,3, a szezonális és naptárhatástól megtisztított, azaz valamennyi egyedi tényezőtől megtisztított mutató szerint 1,5 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék 2011. első negyedévéhez képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Apró korrekciót hajtott végre a KSH a tavalyi negyedik negyedévi adatnál: az előző negyedévhez viszonyított adatot nullára módosította, a korábbi 0,3 százalékos növekedésről.

A magyar gazdaság első negyedévi teljesítménye elmaradt a várakozásoktól: a Napi Gazdaság konszenzusa szerint az elemzők éves alapon 0,4 százalékos, negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékos csökkenést vártak, londoni elemzők viszont év/éves összehasonlításban stagnálásra számítottak.

A becslés, amely a GDP termelési oldalát méri fel, korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - emlékeztet a KSH.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, az információ kommunikáció nemzetgazdasági teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett - áll a KSH közleményében.

Bedekovics István a KSH osztályvezetője újságírói kérdésre hozzátette azt is, hogy az ipar első háromhavi teljesítménye kisebb a bázisnál, a mezőgazdaság, -amelynél az első három hónap még nem jellemző - stagnált. Ráadásul az ipar 2010 első negyedévében még kétszámjegyű, tavaly pedig egyszámjegyű növekedést ért el, azaz a bázis magas volt.

A bruttó hazai termék 2011. negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a múlt év egészében a GDP 1,7 százalékkal bővült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×