eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

OTP: Kétszáz forint alá csökkenhet a svájci frank a következő négy évben

Rövidtávú, elsősorban a likviditást segítő programot kínál az OTP Bank devizaadóssággal rendelkező önkormányzatoknak. A bank gyakorlatilag egy árfolyamrögzítéses programot dolgozott ki. A teljes önkormányzati adósságállomány 1600 milliárd forint körül van.

Míg a 90-es évek elején jelentős önkormányzati vagyonról beszélhettünk, addig mostanra csak nettó adósságról. Tavaly év végén az önkormányzati szektor teljes adósságállománya 1600 milliárd forintra emelkedett, amelyben a kötvények és hitelek mellett a külföldi pénzintézetek és a szállítók felé fennálló tartozás is benne van.

Az önkormányzati kötvénykibocsátások fénykora jellemzően 2007-2008 volt, a legtöbb kötvényt svájci frankban bocsátották ki, ezek lejárata zömmel 2011-ben kezdődött meg. A kötvények esetében terhet jelentett és jelent most is a svájci frank árfolyama az önkormányzatoknak, de mivel a svájci frank kamata csökkent, ez valamelyest enyhítette a forint gyengüléséből adódó negatív hatásokat.

Az OTP a Bloomberg elemzőire hivatkozva úgy számol, hogy a következő 4 évben a svájci valuta gyengülni fog, 200 forint alá csökkenhet. Azaz átmenetileg kell kezelni ezt a problémát.

Ugyanakkor jelenleg nehezíti az önkormányzatok finanszírozását, hogy az önkormányzati törvény miatt nagy a bizonytalanság, az önkormányzatok bevételei és kiadásai egyelőre nehezen kalkulálhatók.

Az OTP Bank adatai szerint 2011 végén az önkormányzatok banki adóssága 983 milliárd forint volt, ebből 292 milliárd forintot tett ki az OTP állomány, itt a hitel- és kötvényállományról van szó. Az OTP svájci frank alapú hitelt önkormányzatnak nem folyósított, náluk csak a kötvények jelentenek problémát, a tavaly év végi adat szerint 405 millió svájci frank kötvényállománya volt az OTP Banknak, ennek az állománynak a 2-3 százaléka a nem teljesítő állomány.

Utóbbiaknak ajánl a pénzintézet egy, a lakosságihoz hasonló konstrukciót, egyfajta árfolyamrögzítést, amely rövid távú, a likviditást segítő megoldás lehet az érintetteknek. A pénzintézet csak saját ügyfelei számára kínálja ezt a megoldást, de elképzelhetőnek tartják, hogy más bankok is dolgoznak ki majd hasonló konstrukciót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×