eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Ügyes első lépést tettek az uniós vezetők"

Ennél ügyesebben nem lehetett volna megoldani ezt a feladatot - mondta a hajnalig tartó uniós csúcs eredményeiről az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója. Rácz Margit szerint ahhoz, hogy a görög államadósság 50 százalékát le lehessen írni, valóban feltőkésített bankokra van szükség. A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, Gálik Zoltán szerint kötelező házi feladatot láttak el az uniós vezetők, de ez csak egy hosszú folyamat első lépése volt.

Ügyes első lépést tettek az uniós vezetők a legutóbbi csúcson, a problémát ennél jobban nem lehetett volna megoldani - vélekedett az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

Rácz Margit kifejtette: a piacról mindenkinek magának kell biztosítani a feltőkésítéshez szükséges ráeső részt, hogy a bankoknál a tőkemegfelelési mutató 9 százalékra emelkedjen. Elsőként a bank tulajdonosa a felelős, ha pedig nem tudja biztosítani a forrást a piacról, akkor a tagország, és csak ezt követően lehet uniós pénzhez fordulni - tette hozzá. A szakértő szerint az lesz az érdekes, hogy a bank mennyiért tudja a feltőkésítéshez a pénzt beszerezni, és úgy érzi, az olaszoknak ez sokba fog ez kerülni.

Magyarország számára az lenne a megoldás, ha kialakulna egy hiteles út arról, hogy milyen lépések követik majd egymást az adósságválság kezelésében, és így talán a forint árfolyama is jobban alakulna - emelte ki a kutatási igazgató.

Kötelező házi feladatot teljesítettek az uniós vezetők a hajnalig tartó csúcson, ám ez csak az első lépés volt egy hosszú folyamatban, mivel a válságnak nincs vége, és a hatékony kezeléshez még nagy döntések kellenek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Gálik Zoltán szerint az EU elindult afelé, hogy szorosabbra fűzze a gazdasági integrációt, de újak a mechanizmusok, és még hiányoznak az intézmények. Stabilitási mechanizmust kell kialakítani, és ehhez kapcsolódna a közös eurókötvények ötlete, valamint majd az EKB szerepét is át kell gondolni - fejtette ki. Hozzátette: az irány jó, de a célok eléréséhez még sok érdeket kell egyeztetni.

Az elfogadott megállapodás Magyarországnak is előnyös, mert stabilitást ad a piacoknak - emelte ki a tudományos főmunkatárs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×