eur:
388.96
usd:
361.15
bux:
68680.2
2024. május 7. kedd Gizella

Tovább tart a kínai gazdasági csoda

Egy év alatt több mint harmadával növelte profitját az 500 legnagyobb kínai cég, melyek közül idén már 69 kapott helyet a Forbes magazin globális listáján.

Bevétele alapján idén is a Sinopec olajvállalat a legnagyobb cég Kínában - derült ki szombat este Csengduban a 2011-es év 500 vezető vállalatát bemutató rendezvényen. A pekingi székhelyű, tizenegy éve alapított cégnek tavalyi 1,97 ezer milliárd jüanes (59,6 ezer milliárd forint) bevétele hozta meg az elsőséget, a globális listán ez 22. helyet jelent.

A kínai vállalkozók szövetsége és a kínai vállalatvezetők egyesülete által összeállított rangsor dobogójának második és harmadik fokán - tavalyhoz képest egymással helyet cserélve - a CNPC nemzeti olajvállalat és az állami áramszolgáltató szerepel, 1,72 ezer milliárd (52 ezer milliárd forint) és 1,53 ezer milliárd jüanos (46,3 ezer milliárd forint) eredményekkel.

Az 500 legnagyobb vállalat összesen 36,31 ezer milliárd jüan (1098,7 ezer milliárd forint) bevételt könyvelt el tavaly, 31,6 százalékkal többet, mint 2009-ben. A vállalatok nettó profitja 2010-ben 2,08 ezer milliárd jüan (62,9 ezer milliárd forint) volt, ez előző évhez képest 38,67 százalékos növekedés.

A legnagyobb ötszáz cég adja az ország adóbevételeinek több mint egyharmadát, tavaly ez 2,73 ezer milliárd jüant (82,6 ezer milliárd forint) tett ki. A listán az állami tulajdonban lévő vállalatok dominálnak, az 500 közül 316 ilyen. A múlt héten közzétett hivatalos rangsor alapján legnagyobb kínai magánvállalat, a Magyarországon is jelen lévő Huawei 185,2 milliárd jüanos (5,6 ezer milliárd forint) bevételével csupán a 39. helyet tudta megszerezni.

Az ötszáz legnagyobb kínai cég közül 69 a Forbes magazin által összeállított, a világ legnagyobb vállalatait sorba állító ötszázas listán is szerepel, melyre 2010-ben még csak 54 cégnek sikerült felkerülnie.

A szombati rendezvényen külön listázták a termelő- és szolgáltató vállalatokat. Előzők rangsorát a Sinopec vezeti, a Dongfeng Motor járműgyártó vállalat és a sanghaji autógyártó szövetség előtt. A legnagyobb szolgáltató cégek közt a dobogós helyeket az állami áramszolgáltató, az ICBC ipari és kereskedelmi bank és a China Mobile telekommunikációs vállalat szerezte meg.        

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×