eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

MNV: 18,5 milliárd forintos tőkeemelés a Malévnál

A keddi rendkívüli közgyűlésen döntöttek a Malév második ütem keretében történő 18,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemeléséről - közölte a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

A döntés értelmében a 2010-ben kötött kölcsönszerződések alapján az MNV által piaci kamatokkal folyósított kölcsönt - a kamatokkal együtt mintegy 9,98 milliárd forintot -, az MNV apportálja a Malév Zrt.-be nem vagyoni pénzbeli hozzájárulás formájában.

A fő tulajdonos további, mintegy 8,52 milliárd forint pénzbeli hozzájárulást teljesít a MALÉV Zrt. részére. Ennek a tételnek a forrását kormányhatározat alapján a kormány biztosítja a Miniszterelnökség "rendkívüli kormányzati intézkedések" előirányzat terhére.

A Malév Zrt. 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével zárta a múlt évet. Az MNV emlékeztet: a Malév Zrt. 2010. évi veszteségei miatt a gazdasági társaságokról (Gt.) szóló törvény előírásai alapján szükséges volt a társaság saját tőkéjének emelése. A törzstőke-emelés első, 4,5 milliárd forintos üteméről a társaság június 24-i közgyűlésén döntöttek. A Malév 2010-re 24,56 milliárd forint veszteséget jelentett, amely mindössze 275 millió forinttal kisebb deficit volt az egy évvel korábbinál. (A saját tőke része a jegyzett tőke mellett a tőketartalék és az eredménytartalék.)

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött, és akkor közölte, hogy a tőkerendezést két lépcsőben hajtja vére. Azt megelőzően pedig az április elsején megtartott rendkívüli közgyűlésen a fő tulajdonos MNV 2,5 milliárd forint tőkét juttatott a társaságnak, amiből 25 millió forinttal emelték meg a jegyzett tőkét 440,1 millió forintra, 2,475 milliárd forint a tőketartalékba került.

A 96 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő Malév kisebbségi közvetett tulajdonosa az AirBridge Zrt.-n keresztül az orosz Vnyesekonombank. Az orosz befektetési bank a magyar légitársaságnak finanszírozója is. A múlt év végi információk szerint 120 millió euróval tartozott a Malév a Vnyesekonombanknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×