eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ma még kérhető fagykártámogatás

Ma még benyújthatják a fagykárt szenvedett gazdák a megyei kormányhivatalokhoz a támogatási kérelmüket.

Mintegy 4,5 ezer fagykárt szenvedett gazda adta be tegnapig a támogatási kérelmet - tájékoztatta írásban az InfoRádiót a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

A támogatásra előirányzott keret 1,2 milliárd forint. A hivatal adatai szerint nagy az eltérés a támogatást igénylők között, 0,3 hektártól 100 hektáros nagyságrendű területtel rendelkező termelők egyaránt érintettek a májusi fagyokban.

Az előzetes bejelentések szerint 28 ezer hektár károsult, az eddig beérkezett kérelmek alapján a Szakigazgatási Hivatal a végleges területet 20-22 ezer hektárban valószínűsíti. Ez nagyjából 50-60 ezer forintos támogatást jelent hektáronként - közölte az MGSZH az InfoRádió kérdésére.

A kifizetésekről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal gondoskodik, amelynek legkésőbb szeptember 30-ig kell intézkednie a támogatások kifizetéséről.

A támogatást azok a termelők vehetik igénybe, akiknek az ültetvényében a májusi fagyok következtében 70 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű kár keletkezett. Az előzetes becslések arról szóltak, hogy megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.

A támogatás mellett a termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik nyolc milliárd forintos összegben. További mintegy négy milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből - közölte korábban a Magyar Agrárkamara.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×