eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csak júliusban 4,6 milliárd forintos volt a viharkár

Lakosság 52.300 időjárás okozta kárt jelentett be a biztosító társaságoknak egyedül július hónapban, összesen 4,581 milliárd forintos értékben. Az esetek 52,6 százalékát a viharok okozták, a 27,5 ezer bejelentett eset becsült kárértéke meghaladja a kétmilliárd forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A villámcsapások az összes kár 28 százalékát tették ki, ezt 14.800 bejelentés követte.

A viharok Pest és Hajdú-Bihar megyében pusztítottak leginkább. A két megyéből összesen 13.800 bejelentés érkezett. Míg Dunántúlon, Zala és Fejér megyéből a legkevesebb, 583, illetve 716 bejelentés érkezett.

Az országon július 18-21-e között végigsöprő viharok következtében több mint 12 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz és ezek kárértéke megközelíti az 1,4 milliárd forintot.

Tavaly 260.000 bejelentés érkezett vihar- és árvízkárokra és mintegy 25 milliárd forintot fizettek ki a biztosítok.

A Magyarországon nyilvántartott 4,3 millió lakóingatlanból 3,1 millióra kötöttek biztosítást, a 72 százalékos lefedettség pedig európai mércével is viszonylag jónak számít.

Fagykár: ezen a héten még beadhatók a támogatási kérelmek

Augusztus 19-ig adhatják be támogatási kérelmüket a megyei kormányhivatalokhoz a májusban fagykárt szenvedett gazdák - közölte a Magyar Agrárkamara.

Azok a termelők vehetik igénybe a támogatást, akiknek az ültetvényében a idei májusi fagyok következtében 70 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű kár keletkezett.

Az ültetvényekben bekövetkezett fagykárok enyhítését szolgáló egyszeri csekély összegű - de minimis - támogatásról szóló rendelet alapján a legalább 0,3 hektár nagyságú egybefüggő, 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott ültetvényterületre vehető igénybe a támogatás mikro-, kis- és középvállalkozási besorolásba tartozó mezőgazdasági termelők, illetve mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók számára.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szeptember 30-ig, de legkésőbb, a forrás rendelkezésre állásától számított 15 napon belül intézkedik a támogatás kifizetéséről - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi információi szerint a kárbejelentések összesítése alapján több mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott. Az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.

A kormány a kárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítése érdekében intézkedéscsomag összeállításával bízta meg a szaktárcát.

A csomag első eleme egy 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatás, amely a fagy miatt ültetvényeikben 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott mezőgazdasági termelők kárenyhítését szolgálja.

Emellett a termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forint összegben. További mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×