eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

KSH: az ipari termelés júniusban csökkent

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, miután egyaránt visszaesett az ipari export és a belföldi értékesítés is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A részletes adatokból kiderül, hogy munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal nőtt a termelés volumene júniusban 2010 hatodik hónapjához képest. A most közölt adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban már második hónapban csökkent: 0,6 százalékkal a májusi 0,8 százalék után. Az export negyedik hónapja zsugorodott havi összevetésben az előző havival megegyező 1,3 százalékkal.

Az ipar 2011. júniusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában a csökkenő külpiaci kereslet, valamint a bázis- és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik - állapította meg jelentésében a KSH. Tavaly júniusban a termelésben 15,7, az exportban 22,9 százalékos volumennövekedés következett be. Az előző hónapokhoz hasonlóan a hazai eladások most sem érték el a bázisév szintjét.

Májusban még árnyalatnyit gyorsult az ipari termelés: kiigazítatlan adatok szerint az előző havi 7,0 százalékos emelkedés után 7,3 százalékkal bővült a termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Munkanaphatástól megtisztítva viszont 2,3 százalékosra lassult az ipari kibocsátás növekedése az április 9,6 százalékos ütemről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×