eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem változtatott irányadó kamatán a Fed

Nem változtatott irányadó kamatlábán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén.

Az amerikai kamatszint így továbbra is rendkívül alacsony: 0,00-0,25 százalék.

A szervezet arról tájékoztatott, hogy a jövőre vonatkozó megfogalmazásról hét támogató és három ellenszavazattal született döntés. A bejelentés ellen szavazók a korábbi jegybanki retorika megtartását, azaz "az elnyújtott ideig tartó alacsony kamatszint" megfogalmazás mellett álltak ki.

A kamatdöntés indoklása szerint az amerikai gazdaság idei növekedési üteme lényegesen elmarad a Fed által korábban várttól, ezért a gazdasági növekedés ösztönzésének számos lehetőségét áttekintette a szervezet. Korábban az amerikai kereskedelmi minisztérium az elemzői becsléseknél jóval alacsonyabb első és második negyedévi növekedési ütemről számolt be.

A romló gazdasági kilátások hatására nagyot estek a világ részvénypiacai az elmúlt hetekben, amiért a piaci szereplők azt remélték, hogy a Fed gazdaságösztönző intézkedéseket jelent be. A jegybank közleményében csupán arról tájékoztatott, hogy a FOMC "számos lehetőséget megvitatott a gazdasági növekedés ösztönzésével kapcsolatban".

A szervezet bejelentésére estek az amerikai részvénypiacok. Az egész napos jelentős erősödés után a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,29 százalékos gyengüléssel, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,69 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×