eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre kevesebb benzin fogy

Az első negyedévben 2 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás mértéke Magyarországon, így a visszaesés közel két éve tart - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség adataiból. Miközben a benzinfogyasztás továbbra is jelentős csökkenést mutatott egy gyenge bázisidőszaki értékről, a gázolaj fogyasztásában megtört az utóbbi időszak kedvezőtlen trendje, és nőni tudott az eladott mennyiség mértéke.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az első negyedévben újabb 2 százalékkal csökkent Magyarországon a szervezet tagjai által eladott üzemanyag mennyisége. Bár a visszaesés mértéke csökkent az utóbbi negyedévekben, fontos kiemelni, hogy egy már amúgy is gyengének mondható bázisról csökkent tovább a fogyasztás mértéke.

Ebben a visszaesésben a benzinfogyasztás folytatódó csökkenése játssza a főszerepet, a tavalyi első negyedévhez képest újabb 5%-os lemorzsolódást lehet megfigyelni. A gázolaj fogyasztásában mindazonáltal már pozitív jelek mutatkoznak, hiszen 2009 vége óta először ismét 2 százalékos emelkedést mértek.

Ebben szerepe lehet többek között annak, hogy az árufuvarozás felől érkező kereslet a gázolajfogyasztásnak nagyobb stabilitást kölcsönöz. A fogyasztáson belül így tovább nőtt 55 százalék fölé a gázolaj részaránya a benzin kárára. Az összes értékesített üzemanyag mennyiség az első negyedévben 634 millió liter volt, melyből a benzin 283 millió litert, a gázolaj pedig 351 milliót adott.

Az idei évben mintha az ár emelkedésének is szerepe lenne a fogyasztás mértékének csökkenésében. A benzin esetében szembetűnőbb az ár és a fogyasztás ellentétes irányú mozgása, amiben a nagyobb arányú magánfelhasználásnak lehet szerepe. A gázolajfogyasztás relatív stabilitását az árufuvarozásban betöltött szerepének köszönheti, és talán a lakossági fogyasztók takarékossági igényeinek erősödésének. Nem szabad persze elmenni amellett sem, hogy a magyar lakosság számára rendelkezésre álló jövedelem csökkenése is a magánfogyasztás visszaesésének irányába hathatott.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×