eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Veszélyben a német konjunktúra?

Reformok nélkül tartósan gyenge növekedési pályára sodródhat a német gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott országjelentése szerint.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint lazítani kell a német gazdaság függőségét az exporttól és ösztönözni kell a belső fogyasztást, a költségvetési takarékosságot pedig nem szabad túlzásba vinni, mert megfojthatja a konjunktúrát.

Hosszú távon gyenge növekedésre, a bruttó hazai termék (GDP) 1,25 százalékos éves szintű növekedésére lehet csak számítani, egyebek között azért, mert öregszik a lakosság és így egyre kevesebb a munkaerő. A berlini vezetésnek ezért adópolitikai eszközökkel arra kellene törekednie, hogy többen dolgozzanak.

Az oktatási rendszerben a korai fejlesztés és gondozás, valamint az egész életen át tartó tanulás területét szükséges megerősíteni a termelékenység növelése érdekében.

Javítani szükséges a befektetési környezeten is, hogy könnyebben beindulhassanak a leginkább újító szellemiségű, ugyanakkor fokozottan kockázatos vállalkozások is.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságából rekord ütemben kiemelkedő - 2010-ben 3,6 százalékkal bővülő - német gazdaság az IMF szerint egyelőre gyorsan növekszik, a szervezet 2,5 százalékról 3,2 százalékra módosította az idei GDP-növekedésre adott prognózisát.

A lendület azonban már jövőre csökkenhet, az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága a korábban jelzett 2,1 százalék helyett 2 százalékkal bővülhet 2012-ben - áll az IMF országjelentésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×