eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Horvátország nem kérte Hernádi Zsolt Mol-vezér kiadatását

Horvátország nem kérte Hernádi Zsolt Mol-vezér kiadatását, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkársága, és a horvát ügyészség, cáfolva a Népszabadság értesülését - írta az Index. A Mol részvényei négyszázalékos zuhanással kezdtek, a forgalom meghaladja a hét milliárdot.

A horvát ügyészi hivatal cáfolta a Népszabadságban megjelenteket, miszerint Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató előzetes kiadatását kérték volna. Az ügyészség szóvivője, Martina Mihordin a Bloombergnek eljuttatott írásbeli válaszában közölte, hogy a lap információja "nem megfelelő".

Sem a Mol, sem Hernádi Zsolt nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt előzetes kiadatását, reagált korábban Somlyai Dóra a Mol kommunikációs igazgatója, és a Közigazgatási Minisztérium (KIM) is cáfolta az értesülést.

A KIM igazságügyért felelős államtitkársága az Indexet arról tájékoztatta: Horvátország nem terjesztett elő kiadatási kérelmet, ezt az Európai Kiadatási Egyezmény alapján tehetné meg.

A Népszabadság kedd reggeli számában azt írta: a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként Hernádit. A lap forrásai szerint nem volt véletlen az időzítés, megvárták, amíg véget ér a magyar soros elnökség, és lezárulnak a horvát uniós csatlakozásról szóló tárgyalások.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Index ezzel kapcsolatos kérdésére úgy nyilatkozott: erről nincs információjuk, a jogsegély kérelmeket a Legfőbb Ügyészség kezeli. Az ügyészség szóvivője, Horányi Miklós az Index megkeresésére nem tudott válaszolni arra, hogy érkezett-e bármilyen dokumentum, későbbre ígért tájékoztatást.

Zuhan a Mol

A Mol árfolyamát így is megviselték a hírek: négy százalék feletti zuhanással indult a mai kereskedés. A hírek hatására a részvények árfolyama felfele korrigált, de az még így is 2,4 százalékkal a tegnapi zárószint alatt tartózkodik. A forgalom jelentős, 7,3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

Vágó Attila a Concorde Mol-elemzője az Indexnek azt mondta, a történet elérkezett egy olyan pontra, amikor foglalkozni kell vele. Május közepe óta 15 százalékot vesztett értékéből a részvény, régiós szinten messze alulteljesít. A mai esés szerinte egyértelműen a Hernádi személyéről szóló hírekhez köthető.

Pletser Tamás, az ING olajszektor elemzője szerint az utóbbi hetekben alapvetően három dolog gyengítette a Molt, egyrészt a szíriai politikai helyzet miatt megnövekedett kitermelési kockázatok, a magyar kormány nyilatkozatai a cég befektetési politikájával kapcsolatban, valamint a horvátországi korrupcióról felröppenő hírek.

Pletser szerint ez utóbbiban végül alighanem állami szinten lesz kiegyezés, az ugyanis senkinek nem érdeke, hogy a Mol-INA kapcsolatot felbontsák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×