eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Dunántúlon elkel a drága családi ház is

A Tiszántúlon 50-150 ezer forint a családi házak négyzetméterenkénti ára, a Dunántúlon a legtöbb vásárló 100-200 ezer forintos áron vett házat, és elkelt néhány 30-40 millió fölötti ház is - állapította meg elemzésében a Duna House, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyul egymáshoz a családi házak ára az ország két felén.

A Duna House országszerte 112 irodával a legnagyobb ingatlanközvetítő a hazai piacon és a legnagyobb számú tranzakciót is bonyolítja, így az elemzések legtöbbjéről elmondható, hogy reprezentatív.

A családi házak esetében azonban nehéz reprezentatív elemzést végezni, ugyanis ezek árát számtalan olyan körülmény befolyásolja, ami lakások esetében nem, vagy kevésbé mérvadó. Ilyen lehet például a telek mérete vagy beépíthetősége, zöldterületi mutatója, amely a jövőbeni fejlesztésekre hatással lehet - olvasható a cég közleményében.

A Duna House elemzése nem tér ki ilyen körülményekre, elsősorban a házak méretét és minőségét figyeli, azonban így is adhat némi tájékozódást az eladni, vagy vásárolni szándékozóknak.

Eltérő igények

Ha az átlagos fölötti, de még nem az exkluzív minőségű ingatlanokat nézzük, az idei első negyedévében megvett házak vásárlói más-más igényeket támasztottak leendő otthonaikkal szemben.

A keleti oldalon a vásárlók a 80-140 m2 közötti házakat vették, e fölé nem igen merészkedtek. A nyugati oldalon zömében 120 m2 alatt vásároltak, de itt már előfordult a 160m2 fölötti vétel is.

Ha négyzetméter árakat nézünk, úgy a Tiszántúlon 50-150 ezer forint közé esik a legtöbb négyzetméterenkénti ár, a Dunántúlon ez homogén, de a legtöbb vásárló 100-200 ezer forintos áron vett házat. Mindkét országrészben a 15-20 millió forint közötti ingatlanokat vásárolták leginkább, de a nyugati oldalon néhány 30-40 millió fölötti ház is gazdára talált.

A lakhatatlan vagy felújítandó kategória fölötti 100-150 m2-es eladó házak a nyugati oldalon fél év alatt találtak gazdára, keleten kicsit jobb a helyzet, átlagban öt hónap alatt cseréltek tulajdonost az ingatlanok.

Mindkét országrészben átlagosan az volt jellemző, hogy az első irányárhoz képest 10 százalékkal kellett levinni az ingatlanárat, hogy jöjjenek a vevőjelöltek. Õk további három-négy százalékos alku után kötöttek megállapodást. (Ez az átlag, természetesen akadt olyan kivételes eset, aki végül fél áron, de olyan is, aki jóval drágábban adta el a házát, mint azt elsőre gondolta.)

Ebben a kategóriában az elmúlt másfél évben szűkült a négyzetméter árak közti különbség. Nyugaton 165 ezerről, keleten 145 ezer forintról indult az olló, ami 140-150 ezer forint között záródik mostanra. Azonban ha tovább szűkítjük a kategóriát és visszamegyünk az átlag feletti (még nem exkluzív) kategóriába, akkor ismét nagy a szakadék, a Dunántúlon 180 ezer, a Tiszántúlon csupán 135 ezer forint az idei II. negyedéves átlagár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×