eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Bod Péter Ákos: Nem lehet elhallgatni a kritikát

Az szja-kulcsok csökkentése helyes lépés volt, azonban a mértéke már vitatható, különösen azért, mert az adóbevétel-kiesést a válságadók kivetésével kompenzálta a kormány - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos az Adózás Európában elnevezésű nemzetközi konferencián. Az egyetemi tanár szerint sok magyar cég sorsa függ attól, hogy beindul-e a gazdaság stabilizálásához szükséges kereslet.

Az adórendszer felújításra szorult, mert a térségi összevetésben és általános európai keretben néhány adótétel túl nagy volt, így örvendetes és sikeres lépésnek nevezhető, hogy a munkát terhelő adók mértéke csökkent - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos.

A közgazdász kiemelte, hogy ugyanakkor a mértékek és a megoldások körül nagy a vita, főleg azért, mert az szja-csökkentés miatti adókiesést a kormányzatnak más adóformákkal kellett pótolni. A válságadók kilógnak a nemzetközi trendből, ami nem segíti az átláthatóságot és a növekedést, emellett átszivárognak a fogyasztókra, lassítják az ágazatok beruházási aktivitását, ez pedig visszaüt a gazdasági növekedésben - fejtette ki.

Az egyetemi tanár szerint az általános irány támogatása mellett nem lehet elhallgatni a kritikát, miszerint az intézkedések gyakran túl gyorsan zajlottak, nem voltak teljesen végiggondolva.

Bod Péter Ákos hangsúlyozta: nem lehetett azt feltételezni, hogy az adócsökkentés révén az emberek zsebében maradó pénz majd fogyasztási keresletként jelentkezik, mert ilyen mértékű eladósodottság mellett logikus, hogy az emberek igyekeznek stabilizálni a helyzetüket.

A fogyasztás növekedéséhez az kell, hogy a munkahelyek száma emelkedjen és az általános komforthelyzet javuljon, de ez még nem következett be - vélekedett a közgazdász, aki szerint jó néhány ágazat és magyar cég sorsa függ attól, hogy beindul-e a gazdaság stabilizálásához szükséges kereslet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×