eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Veszteséges volt tavaly a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi eredménye miatt a központi költségvetésnek nem keletkezett térítési kötelezettsége, 2010-ben a jegybank vesztesége 41,6 milliárd forint volt, az MNB 75 milliárd forintos eredménytartaléka erre fedezetet nyújtott - mondta Simor András, az MNB elnöke tájékoztatóján.

41,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2010-es évet a Magyar Nemzeti Bank - mondta el a jegybank elnöke az intézmény tavalyi gazdálkodását ismertető tájékoztatóján.

Simor András hozzátette: az eredmény romlását elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó korábbi, igen magas nyereség visszaesése, másrészt a pénzügyi műveletek során realizált eredmény csökkenése okozta.
Hangsúlyozta: s veszteséget a korábbi évek felhalmozott eredménytartaléka fedezi, vagyis emiatt a központi költségvetésnek térítési kötelezettsége nem keletkezett.

Simor András kiemelte: a jegybank két év alatt 14 százalékkal, több mint kétmilliárd forinttal csökkentette a működési költségeit. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jegybank kommunikációs kiadásokra 316 millió forintot költött tavaly, ami kevesebb, mint amennyit az előző vezetés fordított erre a célra.

Simor András szerint a Magyar Nemzeti Bank idei működési kiadásai nominálértéken nagyjából a tavalyi szinten, 13 milliárd forint körül várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×