eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bankszámlák kiválasztottaknak - ők járnak igazán jól

Az ember azt gondolná, hogy egy vállalkozás profilja nem befolyásolja, milyen bankszámlát nyisson. Pedig rengeteget spórolhat havonta egy kis vagy közepes vállalkozás, ha a bankolási szokásaihoz leginkább illeszkedő számlacsomagra sikerül szerződést kötnie.

Az egyedi vállalkozói igényeket figyelembe véve alakították ki az egyes pénzintézetek a hagyományosnak mondható konstrukcióik mellett a speciális vállalkozásoknak szóló számlacsomagjaikat. Így például, ma már lehetőségük van az ügyvédeknek, egészségügyi dolgozóknak, könyvelőknek, adótanácsadóknak, közjegyzőknek, művészeknek vagy éppen újságíróknak is speciálisan az igényeikhez illeszkedő számlacsomagot választani.

Bármelyik szakma képviselőjét kérdeznénk bankolási szokásaikról, igen eltérő válaszokat kapnánk, főként a tranzakcióikat illetően. Éppen ezért az adott ágazatra jellemző tranzakciós szokások és szolgáltatási igények alapján azonosítanak a bankok homogén igényű szegmenseket, és alakítanak ki számukra releváns csomagokat. Ez azt jelenti, hogy azokban a díjakban és szolgáltatásokban adnak kedvezményt, vagy nyújtanak extra szolgáltatásokat, ami az adott célcsoportnak fontos, meghatározó lehet.

Számos egyéni preferenciával is bírnak a speciális tevékenységet folytató vállalkozások.

Egyedi számlacsomag: mégis mire figyeljünk?

Egy kisvállalkozás számára az egyik legnagyobb állandó költséget a bankszámlával kapcsolatos kiadások jelentik. Ennek ellenére a banki tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek elsősorban a számlavezetés alapdíjára, illetve a csomagok díjára fókuszálnak, holott számos más tényezőtől sokkal inkább függ, mekkora lesz a havi bankköltségük

A banknak fizetett pénzek tetemes részét ugyanis leginkább a tranzakciós költségek adják, tehát elsősorban a cégek bankolási volumenétől függ, melyik bankot és annak melyik termékét éri meg választani. A magasabb havidíjú számlacsomagok általában több szolgáltatást és kedvezményt tartalmaznak, s a tranzakciós költségek is kisebbek.

Mérlegelni kell azt is, hogy alapvetően papíralapon vagy elektronikusan intézik-e a pénzügyeket. Az utóbbit a pénzintézetek kivétel nélkül honorálják: az interneten keresztül adott megbízások után átlagosan 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni, de egyes bankok a telefonos és papír alapú megbízásokat többszörös tranzakciós díjjal terhelik az internetes tranzakciókhoz képest. Ezen kívül az időmegtakarítás is költségtényező lehet.

Szempont az is, hogy a vállalkozásnak van-e szabad, leköthető megtakarítása, mekkora a partnerhálózata, vagy hogy milyen gyakran használ bankkártyát. Vannak bankok, amelyek ingyenesen kínálnak üzleti kártyát, míg mások bizonyos számú ATM-es készpénzfelvételért nem számítanak fel pluszdíjat.

Számos pénzintézet a honlapján online kalkulátort is működtet, ami az érdeklődők számára automatikusan ajánlja az optimális számlacsomagot. Így könnyen összehasonlítható, hogy egy-egy számlacsomag használata mekkora megtakarítást jelentene az adott vállalkozásnak a jelenleg használt számlacsomagjához képest.

A megtakarítás mértéke éves átlagban akár tíz-húsz százalékos havi banki költségcsökkentést is eredményezhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy új számlacsomaggal a jelenlegi számlavezetési díj többszöröse is megtakarítható.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×