eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

IMF: nem a Mol felvásárlására szolgál a hitelcsomag

Ronthat a Nemzetközi Valutaalappal amúgy sem felhőtlen viszonyon, hogy Magyarország megvette a Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos részvénycsomagját.

Nemtetszésének adott hangot a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviseletének vezetője a magyar kormány keddi bejelentése után, amely szerint az állam megvásárolta a Szurgut Mol-pakettjét.

Irina Ivascsenko szerint az IMF-hitel nem a részvénycsomag kivásárlására szolgál. A Dow Jonesnak adott nyilatkozat ugyanakkor alapján az eszközvásárlás nincs összhangban az IMF magyarországi programjának, a hitelcsomagnak a céljaival, mert a mentőövet a fizetésimérleg-nehézségek kezelése érdekében adta a szervezet.

Arról is beszélt, hogy ha egy ország a devizatartalékát használja fel, érdemes figyelembe vennie a költségvetési és külső tartalékokat. Az IMF vezetése hamarosan nyilvánosságra hozza álláspontját Magyarország csökkenő költségvetési és külső tartalékairól.

A Magyar Nemzeti Banknál levő 36 milliárd eurós devizatartaléknak van egy 3,3 milliárd eurós része, amely felett a kormány rendelkezik. A pénz az IMF és az EU hiteléből származik, a lehívott, de el nem költött részt tartja a kormány a jegybanknál. Ebből a pénzből fizeti ki a magyar állam a Szurgutot a Mol-részesedésért.

Kedden Orbán Viktor kormányfő bejelentésekor egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés eredményének nevezte a vásárlást, míg Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy a részvénycsomag 1,88 milliárd euróba került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×