eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tállai: Harmadával is csökkenhet a helyhatóságok finanszírozása

A mostani költségvetési hozzájárulás harmadát, akár 1000 milliárdot is meg lehetne spórolni, ha az önkormányzati finanszírozás feladatalapú lenne - fejtette ki Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfői számában megjelent interjúban az ősszel a parlament elé kerülő koncepcióról az államtitkár azt is elmondta: az önkormányzatoknak kötelező lenne iparűzési adót (ipa) szedniük, de saját adót is kitalálhatnak.

Ismertette: tavaly 435 településen nem realizálódott ipából származó bevétel. Ennek egyik oka Tállai András szerint, hogy több önkormányzat visszaél a mentességgel. Egy adott mikrorégióban hihetetlen feszültségeket generál, ha nem vetik ki az adót, hiszen odavonzza a vállalkozásokat, és ezáltal versenyhátrányba kerülnek azon települések, amelyek kivetik az adót. "Szeretnénk ezt kötelezővé tenni, s azon is gondolkodunk, hogy egy kötelező alsó mértéket is meg kellene határozni" - mondta.

A tervek szerint a jelentős ipabevételt elérő önkormányzatoknak az adó egy részét vissza kellene osztaniuk a megyéknek. Mivel ez egy országos szintű koncepció, Budapestre is vonatkoznia kell. Azonban a főváros, mint világszerte a nagyvárosok, mindig is egyedi elbírálás alá esett, s ez így is marad, Budapestre biztosan eltérő szabály vonatkozik majd - erősítette meg.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×