eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Erdei: Nehéz helyzetbe hozhatjuk a Moody'st

Nehéz helyzetbe hozhatjuk a Moody'st, ha Magyarország végrehajtja a struktúrák átalakítását. Hiszen akkor esetleg két fokozattal feljebb kéne bennünket minősítenie - mondta előadásában Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a GKI konferenciáján.

Nincs olyan bankrendszer, ami ki tudná bírni ezeket a kihívásokat - utalt a magyar bankszektort érintő intézkedésekre - így a bankadóra, a problémás hitelek emelkedésére - Erdei Tamás.

Addig mesterkedünk, amíg a magyar államnak kell segítenie a bankrendszernek - figyelmeztetett a Bankszövetség elnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy a magyarországi bankadó a legrosszabbkor érkezett. Meglátása szerint annak beláthatatlan következményei vannak a magyar gazdaságra.

Elmondása szerint 2008-2010 között 1000 milliárd forintos céltartalék-képzésre került sor a magyar bankszektorban. A Bankszövetség elnöke kiemelte: a válság kirobbanása óta 3-5-szörösére nőtt a problémás hitelek állománya.

A bankok számára mindez súlyos következményekkel: tőkeemelésekkel, erős banki mérlegalkalmazkodással és a hitelkínálati feltételekben lassú az enyhülésével járt.

Erdei Tamás kitért arra is, hogy több negatív tényező akadályozza a bankszektort, így például a kilakoltatási moratórium, amelynek következtében a nemfizetések növekednek, és ez ellehetetleníteni az üzletágat; a válságadók, különadók okozta aránytalan teherviselés; az adózási rendszer kiszámíthatóságát övező bizonytalanságok.

A Magyar Bankszövetség elnöke ugyanakkor több pozitívumot is említett, így a hiánycél tartása iránt erős elkötelezettséget, a szabályozási változásokat a lakossági hitelezésben és a kedvező adóváltozásokat.

Összességében: európai összevetésben kedvező költségvetési pozíció, csökkenő devizakitettség - mutatott rá Erdei, aki szerint a bankszektor pozíciója a bankadó nélkül is kedvezőtlen 2010-ben.

A Bankszövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egy százalékos GDP-növekedéshez három százalékos addicionális finanszírozásra szüksége van az országnak. A bankrendszer kizárható, a külföldi tőke bevonása kérdőjeles, pénzpiacról történő bevonás nem volt erőssége a magyar gazdaságnak. Ha sikerül is finanszírozást szerezni, tudomásul kell venni, hogy megnövekedtek a refinanszírozás költségei - emlékeztetett ennek kapcsán Erdei Tamás.

A Bankszövetség elnöke kérdésre válaszolva kifejtette, hogy megítélése szerint lokalizálódni fog a bankrendszer, főleg a régióban. Lehetnek érdekes mozgások - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×