eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Erősödött a forint, 277 alatt is járt az euró

Erősödött a forint szerdán, de délután már korrigálta nyereségének egy részét: fél ötkor az eurót 276,91 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 277,69 forint után.

Szerdára virradóra a jegyzés 276,70 forint környékén mozgott a nemzetközi kereskedelemben, majd délelőtt egészen 275,50 forintos euró jegyzésig is erősödött a forint, négy hónapja nem látott erős szintre.

A dollárt 203,65 forinton jegyezték 1,3605 dolláros euró árfolyam mellett. Kedden délután a dollárt 206,27 forinton, az eurót 1,3487 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 208,84 forint a kedd délutáni 210,59 forinttal szemben. Az euró jegyzése svájci frankban 1,3266 a kedd délutáni 1,3198 után.

Száz japán jen jegyzése 243,22 forint a keddi 245,35 forint után.

Szerdán délelőtt javított nemzetközi befektető hangulaton a váratlanul magas növekedést mutató szeptemberi euróövezeti üzleti hangulatindex, az euró ennek köszönhetően öt havi csúcsra erősödött a mennyiségi monetáris enyhítés kilátása által változatlanul megterhelt dollárral szemben, és a forint is ezzel párhuzamosan erősödhetett négy hónapja nem látott szintre.

A nap közben azonban folyamatosan romlott a hangulat, a piacokon tartózkodó magatartás lett úrrá a megszorítások elleni tüntetések európai terjedése láttán. A nyereséggel nyitó európai tőzsdeindexek délutánra veszteséges tartományba csúsztak és az amerikai tőzsdék is negatív értékekkel nyitottak.

Az euróövezeti problémákkal beárnyékolt kilátások elegendő okot szolgáltattak piacoknak az elmúlt hetekben elért árfolyamnyereségek lefölözésére. A DJIA-30 index például 8,4 százalékkal erősödött a hónap eleje óta és a legjobb úton halad afelé, hogy 70 év óta a legjobb szeptemberi teljesítményt tudhassa maga mögött.

A devizapiacokon a dollár általános gyengülése, illetve az arany által ezzel párhuzamosan beállított új árfolyam csúcstól eltekintve nem volt tapasztalható különösebb árfolyam mozgás.

A lengyel jegybank várakozásoknak megfelelő kamattartása nem volt hatással a térségbeli devizák árfolyamára.

A forint kilátásait az alapvetően javuló nemzetközi környezetben pozitívan ítélik meg a kereskedők, hozzátéve, hogy akár gyengülhet is, ha az euró nem erősödik tovább a dollárral szemben. A forint erősödésével szemben a 276,50-es euró jegyzés támaszt erőteljes technikai ellenállást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×