eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Csaba László: "Az adósságállomány csökkentését durva megszorítások nélkül is el lehet érni"

A beruházási kedv élénkülését erősítik az Opel és az Audi magyarországi befektetéséről szóló hírek, ezek ugyanis megalapozhatják azt, hogy Magyarország visszaálljon a tartós növekedési pályára - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár, aki 4,5 százalékos növekedésre számít, hangsúlyozta: a hitelek visszafizetésének nem lesz akadálya, ha továbbra is sikerül fenntartani a kivitel növekedését.

Az Opel és az Audi beruházása egyértelmű jele annak, hogy véget ért az az időszak, amikor nem csak a magyar, de a magyarországi cégeknek sem hiteleztek a bankok - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint a két autógyár döntéséről szóló hírek alkalmasak arra, hogy bekerüljenek a nagy pénzügyi, gazdasági lapokba, és így továbbítsák az üzenetet: Magyarországon érdemes befektetni.

A beruházási kedv élénkülése az év eleje óta megfigyelhető, amire a mostani bejelentések is kedvezően hatnak. "Ez rendkívül kedvező folyamat, mert a valóságos fejlesztések és a fejlesztésekkel kapcsolatos várakozások egymást erősítve megalapozhatják azt, hogy Magyarország visszaálljon a tartós növekedési pályára" - magyarázta Csaba László.

A mostani helyzetben a középtávú növekedési trendérték 2,5 százalék körül van, ez külön erőfeszítés nélkül, magától is létrejön. Az e fölötti újabb 1,5-2 százalékért azonban meg kell dolgozni, például úgy, hogy a kormány befektetőbarát politikát folytat. Márpedig az, hogy a miniszterelnök a két autógyár beruházásának bejelentésénél ott volt, ezt jelzi - fejtegette a közgazdász.

Hozzáadott érték

A magyar gazdaság konszolidálódása azt is jelenti, hogy összeszerelő, fröccsöntő üzemnek, szemétlerakónak már túl drágák vagyunk, az egyetlen esélyünk tehát az, ha a kivitelünkben a tudásintenzív termékek, illetve a gépek és berendezések súlya növekszik - hangsúlyozta Csaba László.

Az export gyors növekedésére azért van szükség, mert anélkül nem lehet fenntartani a növekedést, részben az elmúlt években felvett hitelek, de az egész gazdaság szerkezete miatt sem: egy olyan kis nyitott gazdaságban, mint a magyar, csak a külpiacra épített növekedés fenntartható. Az húzza a belső piacot, ami a családi vállalkozások mozgásterét teremti meg - mondta az egyetemi tanár.

A hitelek visszafizetésének nem lesz akadálya, ha továbbra is sikerül fenntartani a kivitel növekedését - ami az első félévben 19 százalékos volt. Csaba László szerint ehhez sem kell nagyobb erőfeszítés, csak arra van szükség, ami most történt: biztosítani kell a befektetőket arról, hogy Magyarországon adottak számukra a lehetőségek a beruházásra. Ezt el lehet érni az átláthatóbb állami gazdálkodás megteremtésével, a korrupció elleni fellépéssel, fegyelmezett költségvetéssel és az euróbevezetési távlat meghirdetésével.

Magunkért kell megtennünk

Ez az, amit elvárnak tőlünk, de magunk miatt kell végigcsinálni, mert ezek az intézkedések egy önmagát erősítő folyamathoz vezethetnek - magyarázta a közgazdász. Mint mondta, az adósságállomány csökkentését durva megszorítások nélkül is el lehet érni, és ha a növekedés beáll, annak nyomán a költségvetési és a fizetési egyensúlyt is helyre lehet állítani.

Fontos, hogy offenzív és nem defenzív módon tudunk kijönni ebből helyzetből - hangsúlyozta Csaba László, hozzátéve: minél lendületesebb a kivitel, annál magasabb a növekedés, minél magasabb a növekedés, annál jobbak az életkörülmények.

Ha a bizalom is megerősödik, a 4,5 százalékos növekedési ütem tartós lehet - közölte a szakértő, megjegyezve: Az a lényeg, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben megfigyelt leszakadás tendenciája át tudja adni a helyét a felzárkózásnak, akkor is, ha ez nem egy gazdasági csoda, de mégis csak egy jelentős növekedés.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×