eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Magyarország továbbra is baromfi nagyhatalom"

Magyarország továbbra is baromfi nagyhatalom, ám az ágazatnak még számos feladatot kell megoldania, ha kedvező belpiaci és exportpozícióit meg kívánja őrizni, illetve fejleszteni - hangzott el a Baromfi Termék Tanács (BTT) szakmai konferenciáján a debreceni egyetemen.

A BTT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a magyarországi csirkehús-termelés az 1990-es éveinek hullámvölgye után az utóbbi évtizedben ismét fellendült, és évi 215-245 ezer tonna között mozog. Ez a mennyiség azonban meg sem közelíti a 80-as évek végének rekordjait, amikor 350 ezer tonnánál is több húscsirkét vásároltak fel évente a termelőktől. Tavaly a magyar baromfitermelés 54 százalékát adta a csirke, a többi baromfi - a tyúk és a kakas, a pulyka, a liba és a kacsa - a termelés kisebbik hányadát tette ki.

A jelentős belföldi fogyasztás, a jó genetikai tulajdonságokkal rendelkező állományok, a kukoricatermelés nyújtotta takarmánybázis és a szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályozás biztos hátteret nyújt az ágazatnak - idézi az összegzés Szabó István, a Magyar Broiler Szövetség elnökének előadását. A szakember hozzátette: a fogyasztói oldalon a magyar konyha hagyományai mellett az egészséges táplálkozás iránti igény teremti meg a tartós belföldi keresletet a csirkehúsra.

Magyarországon az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2009-ben 32 kilogramm volt. Ez jelentősen meghaladja az EU-tagállamok 24 kilogramm körüli átlagát. Tavaly a magyar fogyasztás döntő részét a csirkehús tette ki, fejenként 18,8 kilogrammal. Az előrejelzések a magyar piacon, az EU-ban és a világ más országaiban is a baromfihús-fogyasztás szerény, de tartós növekedésével számolnak.

Ezzel párhuzamosan a világ baromfihús-termelésében is növekedés várható. Míg 2006-ban a világ baromfitermelése 85,1 millió tonna volt - ebből brojler 73 millió tonna -, addig 2015-re 105 millió tonna várható. Magyarországon a baromfitermelés 2006-ban 427 ezer tonnát tett ki - ebből csirke 215 ezer tonna volt -, és a 2010-es előrejelzés szerint az össztermelés felfutása várható 455 ezer tonnára - csirke várhatóan 236 ezer tonna lesz.

Európa országaiban elsősorban a nagyobb hozzáadott értékű, minden termelési ponton ellenőrzött, jó minőségű baromfihúsokra és feldolgozott termékekre van igény. Bárány László szerint ahhoz, hogy a magyar baromfi és azon belül is a húscsirke-termelés pozíciói megszilárduljanak, az agrárkormányzatnak és a terméktanácshoz tartozó szervezeteknek meg kell oldaniuk az ágazat néhány problémáját. Ezek közül az első a finanszírozási probléma, amit szerinte hitelekkel és pályázati pénzek bevonásával lehetne megoldani, azzal a megkötéssel, hogy a segítség előfeltétele legyen a terméktanácsi tagság. A megoldandó problémák között szerepel az import szigorúbb ellenőrzése, a baromfiágazat humántőkéjének megerősítése, valamint a mezőgazdasági alapanyagok és termékek áfájának csökkentése.

A magyar baromfiágazat családok ezreinek ad megélhetést: a feldolgozóiparban mintegy 30 ezer fő dolgozik, az alapanyag-termelésben pedig hozzávetőlegesen még ugyanennyi. A ház körüli baromfitartás és a kapcsolódó termelési ágazatok figyelembevételével meghaladja a százezret azok a száma, akiknek a megélhetését vagy jövedelmének kiegészítését ez az ágazat biztosítja - tartalmazza az összegzés.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×