eur:
388.46
usd:
360.87
bux:
68625.9
2024. május 7. kedd Gizella

Mit tehet a kormány és a jegybank az erős svájci frank ellen?

A kormány a fegyelmezett gazdaságpolitika hangsúlyozásával javíthatja a forint árfolyamát, a jegybank kamatot emelhet, de ez kockázatos, az egyén pedig fizesse tovább a megemelkedett törlesztőrészleteket, vagy ha nem tudja, akkor egyezzen meg a bankjával - mondta a Portfolio.hu elemzője arra a kérdésre, ki mit tehet az erős svájci frank ellenében.

A Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a svájci frank erősödésének egyik oka külső, hiszen a deviza minden mással szemben erősödik, a másik ok pedig a forint gyengélkedése.

Madár István szerint a jegybanknak meglehetősen korlátozottak az eszközei ebben a helyzetben. Támaszthatna pótlólagos keresletet a forint iránt és csökkenthetné a devizatartalékokat is, de a helyzet nem a hektikus és hisztérikus piaci magatartás eredménye, amelyet kijózanodás követ, hanem egy folyamatos és trendszerű erősödésről van szó - ezzel pedig nem nagyon tud mit kezdeni az MNB.

A kamatemelés sem tűnik jó megoldásnak, mert nem lehet tudni, mi lenne ennek a következménye, és a piacokat is összezavarhatja - tette hozzá az elemző, aki kitért a kormány lehetőségeire is.

Mint elmondta, az állam ebben a helyzetben azt teheti, hogy határozottan elkötelezi magát a költségvetési hiány unió által elvárt három százalék alatti szinten tartása mellett. Az önkormányzati választás után Madár István valószínűsíti, hogy a kormány kommunikációjában változás lesz, és a mozgástérnövelő akciói helyett egy új típusú retorikával próbálja megnyugtatni a piacot.

Az elemző szerint a kormány érzékelte, hogy az unió a költségvetési hiány kérdésében nem hajlik a kompromisszumra, ezért tartott szerdán Matolcsy György sajtótájékoztatót.

A következő hónapokban a magyar gazdaságpolitika iránt drasztikusan emelkedhet a bizalom. Ha a világgazdaságban javul a hangulat és eloszlanak a visszaeséstől való félelmek, akkor erősödhet a forint - emelte ki a Portfolio.hu munkatársa.

A lakosságot illetően azt mondta, azok számára, akik a megemelkedett törlesztőrészletek miatt nehéz helyzetbe kerültek, léteznek a pillanatnyi pénzszűkén enyhítő megoldások, ha megegyeznek a bankjukkal: meghosszabbíthatják a hitel futamidejét vagy elhalaszthatják a tőkerészlet fizetését, "máskülönben nem tehetnek mást, mint megpróbálnak fizetni".

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×