eur:
389.04
usd:
362.14
bux:
68762.65
2024. május 8. szerda Mihály

Áresés és amerikai eladók a magyar részvénypiacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.464,68 pontos, 6,40 százalékos csökkenéssel, 21.423,66 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 60,8 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények kivétel nélkül zuhantak az előző napi záráshoz képest.

A kedden elindult esés tovább folytatódott a részvénypiacon, a csökkenés mértéke jelentősen növekedett, csütörtökön még csak 1,38 százalék volt.

Ágoston Róbert, a Cashline Értékpapír Zrt. üzletkötője szerint pénteken nem történt más, mint több volt az eladó, mint a vevő a magyar részvénypiacon.

Ágoston Róbert kifejtette: a csütörtöki elgondolkodtató amerikai kereskedési adatok után a befektetők felismerték, hogy nincs likviditás a piacon. (A tengerentúlon óriási pánik tört ki a piacokon csütörtökön magyar idő szerint kora este, az amerikai indexek évtizedek óta nem látott mértékben zuhantak, a befektetők aranyat, dollárt és amerikai államkötvényt vettek, miközben az euró és a forint rohamosan gyengült.)

Az a stratégia, amely szerint nem számít, hogy mennyit ér egy papír, megtartják, illetve hitelből tőkeáttétellel vesznek pozíciókat, Magyarországon sem működik. Elgondolkodtató ez, de időről időre kell, hogy ilyen legyen - magyarázta az üzletkötő.

Ágoston Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy nem sokkal a pénteki zárás előtt amerikai intézményi eladók jelentek meg a magyar részvénypiacon és eladtak mindent, amit csak tudtak, nem volt kivétel.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója szólt arról, hogy a nap elején volt egy jelentősebb mínusz, azután elindultak felfelé az indexek, a német tőzsdeindex még kis ideig pluszban is volt. Nap közben inkább jó hírek voltak az elfogadott görög csomag kapcsán, az éjszakai hangulatromlás után.

Elmondta: hiába lett azonban jobb az amerikai makroadat a vártnál, azután lefelé indultak el a nyugat-európai részvénypiacok, pozíciózárások is voltak, a nyugat-európai piacok 4 százalék mínusszal zártak, míg a magyar 6,4 százalékos mínusszal.

A pénteki magyarországi részvénypiaci amerikai eladásoknak Szegner Balázs nem tulajdonított annyira nagy befolyást, utalva arra, hogy a magyar piacot a nyugat-európai, illetve a londoni befektetők befolyásolják inkább.

A Mol 1.150 forinttal, 6,02 százalékkal 17.950 forintra csökkent, 6,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 456 forinttal, 7,23 százalékkal 5.850 forintra esett, forgalmuk 45,6 milliárd forintot tett ki, csaknem annyit, mint az egész csütörtöki, 47,3 milliárd forintos részvénypiaci kereskedési érték.

A Magyar Telekom árfolyama 32 forinttal, 4,87 százalékkal 625 forintra gyengült, forgalma 3,0 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 3.300 forinttal, 7,80 százalékkal 39.000 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 4,9 milliárd forintot ért el.

Szektortársa, az Egis 221,9 millió forintos forgalom mellett 580 forinttal, 2,68 százalékkal 21.025 forintra csökkent.

A BUMIX 2.003,89 ponton zárt pénteken, ez 66,41 pontos, 3,21 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×