eur:
398.81
usd:
360.11
bux:
74210.55
2024. október 2. szerda Petra

GKI: a tavaly októberi szintre javultak a cégek és lakosság várakozásai

Folytatódott januárban az üzleti szféra és a lakosság várakozásainak tavaly május óta tartó javulása, a GKI bizalmi index értéke kedvezőbb a 2008. októberinél, a válság miatti zuhanás első hónapjának értékénél, de még mindig alacsonyabb a válság előtti hónapokra jellemző értékeknél - áll a GKI legfrissebb felmérésében.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített összeállítása szerint a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke az idén januárban -23,3 pont volt a decemberi -25,4 pont után. A fogyasztói bizalmi index az előző havi -50,1 pontról -49,1 pontra emelkedett, az üzleti bizalmi index -16,7-ről -14,2 pontra nőtt.

Az üzleti szektoron belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelmieké viszont romlott. Az iparban az elmúlt időszak termelésének megítélése ugyan romlott, de a következő időszaké javult. A válaszolók nagyobbnak érezték rendelésállományukat - az exportrendeléseket is -, a saját termelésű készleteket viszont kisebbnek.

Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is kissé emelkedett. Romlott az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott, de a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások valamelyest javultak.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt háromnegyed évben jelentős ingadozások mellett enyhe növekedési pályát írt le, januárban éppen valamelyest visszaesett. Romlott a rendelések és az eladási pozíció megítélése, s a korábban rendkívül alacsonynak minősített készletszintet is nagyobbnak érezték.

A szolgáltatói bizalmi index tavaly július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában csökkent, 2010 januárjában pedig az előző hónaphoz képest változatlan maradt. Januárban számottevően romlott a foglalkoztatott létszám, ugyanakkor enyhén javult az előző időszak üzletmenetének megítélése, s a közeljövő forgalmával kapcsolatos várakozás.

Minden ágazatban mérséklődött az árcsökkenésre számítók köre, és erősödtek a lakosság inflációs várakozásai is. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, míg a kereskedelemben és a szolgáltatások körében gyengült. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások, viszont az iparban és az építőiparban romlottak, míg a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javultak.

A lakosság körében januárban a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek érezhetően erősödtek, a saját pénzügyi helyzet és a megtakarítási lehetőség megítélése azonban kissé javult decemberhez képest.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×