eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

Jelentősen visszaesett a lakáshitelezés 2009 első félévében - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal. Örvendetes ugyanakkor, hogy a hitelállomány 94 százaléka problémamentes volt, a rossz minősítésű hitelek mindössze két százalékot tettek ki a teljes állományban, és négy százalékuk kapott figyelendő minősítést.

Az év első hat hónapjában 30 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 180 millió forint értékben. Az engedélyezett hitelek számában ez 58 százalékos csökkenés, míg a hitelösszeget tekintve 60. A visszaesés egyértelműen tükrözi a válság hatását a pénzintézetek hitelpolitikájára és a lakosság hitelfelvevő hajlandóságára.

Egyértelmű változás az is, hogy nőtt az államilag támogatott lakáshitelek állománya: az engedélyezett lakáshitelek összegének 27 százaléka volt ilyen, szemben az előző év nyolc százalékos arányával; ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy a második félévtől megszűnt ez a támogatási forma.

A változások fő mozgatója a devizahitelezés csökkenése volt, mivel több bank is megszüntette a svájci frank alapú hitelezést, és van olyan pénzintézet, amely csak forinthitelt kínál. Emellett a forint árfolyamának gyengülése miatt megemelkedő törlesztőrészletek óvatosságra késztették a lakosságot.

A folyósított hiteleket tavaly még kisebb arányban fordították új lakás vásárlására, idén ennek aránya jócskán megnőtt, de még mindig több használt lakáshoz vesznek fel hitelt, mint újhoz. Nőtt az átlagos futamidő is, tavaly az első félévben 15 év volt, míg idén az első hat hónapban 18 évre emelkedett.

2009 június 30-án a lakáshitelek állománya megközelítően 3,9 milliárd forint volt, ennek majdnem kétharmadát a devizahitelek teszik ki. A hitelállomány 94 százalékát a problémamentesnek minősítették, négy százalék kapott külön figyelendő minősítést, és a tavalyihoz képest duplájára, két százalékra emelkedett a kétes, vagy rossz minősítésű hitelek aránya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×