eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Erdei a devizahitelezésről: indokolatlan a jövedelemkorlát

Két héten belül elkészül a Magyar Bankszövetség javaslata a devizahitelezés szabályozásáról - mondta a szervezet elnöke a Magyar Televízió reggeli adásában. Erdei Tamás hozzátette: a jövedelemkorlátot indokolatlannak tartják a pénzintézetek, ezért azt töröltetnék a tervezetből.

Elkezdődött az érdemi szakmai egyeztetés a Magyar Nemzeti Bank devizahitelezést korlátozó javaslatáról - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás hangsúlyozta: abban egyetértés van, hogy a rendszerszintű kockázatokat kezelni kell, ebbe bele tartozik az, hogy maximálják az adható hitel nagyságát az ingatlanértékében.

A bankár szerint az már részletkérdés, hogy milyen mértékben; míg a jegybank 70 százalékot javasol, addig a bankok 80 százalékot szeretnének, azaz az ingatlan értékének legfeljebb 70-80 százalékáig vehető majd fel hitel.

Erdei Tamás azt mondta: a bankok a saját kockázatkezelési politikájukba való beavatkozásnak tekintik viszont azt, hogy a jegybanki javaslat korlátozná a törlesztőrészlet nagyságát a jövedelemtől függően, és ezt a korlátozást teljes egészében kivennék a tervezetből.

"Fontos szempont a jövedelem, de sok más biztosíték lehet, amelyet a bankoknak mérlegelni kell, és egy központi korlátozással nem lehet a bankszakma mérlegelési jogát elvonni" - jelentette ki.

A Bankszövetség elnöke hangsúlyozta: a jövedelemkorlát azt jelentené, hogy a hitelt felvevő háztartás jövedelmi viszonyaihoz mérten tovább csökkenne az adható hitel nagysága, a pénzintézetek pedig ezt a szempontot eddig is figyelembe vették.

Erdei Tamás hozzátette: emellett a jövedelemkorlát azoknál is problémát jelent, akik meglévő hitelüket átstrukturálnák, mert gondjaik vannak a törlesztéssel, ezek az átstrukturálások ugyanis új hitelszerződést jelentenek, ami nem megoldható egy ilyen korlátozással.

A bankvezető szerint a jövedelem és egyéb kockázatok kezelését a hitelezésben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete amúgy is ellenőrzi, mert ez a dolga, így ha egy pénzintézet túl nagy kockázatot vállal, akkor nagyobb céltartalék képzését írhatja elő vagy tőkeemelést kérhet.

A Bankszövetség elnöke abban egyetért a jegybanki javaslattal, hogy a forintot és az eurót kiemeljék, és többi devizában való hitelezést gyakorlatilag megszüntessék. Erdei Tamás végül azt mondta: a Bankszövetség két héten belül leteszi saját javaslatát a jegybank asztalára, és rövid időn belül megegyezhetnek a részletekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×