eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Folyamatos kamatcsökkentést vár az elemző

Az év végére hat százalék lehet a jegybanki alapkamat mértéke - mondta el az Equilor Befektetési Zrt. devizaelemzője. Buró Szilárd szerint jövő év végére öt százalékos lehet a kamat, a forint pedig 255-260 közötti sávban mozoghat az euróval szemben.

Idén folyamatosan csökkentette a monetáris tanács a jegybanki alapkamatot. Legutóbb szeptember 28-án mérsékelte azt 50 bázisponttal, 7,5 százalékra. Az Equilor Befektetési Zrt. devizaelemzője szerint az év végéig akár további 100-150 bázispontos csökkentés is várható, de az sem kizárt, hogy hat százalék alá süllyed a kamat.

Buró Szilárd hozzátette: bár ez Magyarországon igen alacsonynak számít, a térség országaival összehasonlítva még mindig magas. Hozzátette: a kamatnak folyamatosan közelíteni kellene az európaihoz, hiszen előbb-utóbb csatlakozni akarunk az eurózónához. 2010-ben is még tovább, akár öt százalék alá is csökkenhet a ráta.

Elmondta azt is: a forint eközben tarthatja erős szintjét, sőt még tovább is erősödhet, akár a 255-260-as forint/euró árfolyam sem kizárt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×