INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kovács Árpád: A költségvetés teret ad a feketegazdaságnak

Infostart / InfoRádió
Igen kockázatosnak látja a jövő évi költségvetés tervezetét az Állami Számvevőszék elnöke, aki szerint a kiszámíthatóság hiánya növelheti a korrupciót és a feketegazdaság arányát. Kovács Árpád a közgazdászok vándorgyűlése után nyilatkozott a InfoRádióban.

Magyarországon válságok sora van, a sorozat pedig még nem érté véget - ebben egyetértett a közgazdász vándorgyűlés mintegy hétszáz résztvevője. Az Állami Számvevőszék elnöke ugyanakkor nem tudott egyértelmű választ adni arra: a jövő évi költségvetés kilábalást hoz-e, mert a szakember a büdzsét rendkívül kockázatosnak látja.

Kovács Árpád abban kételkedik, hogy elviseli-e a magyar társadalom és a gazdaság a változásokat. Hozzátette: ha a társadalomban meglenne a bizalom az ország vezetői iránt, talán nagyobb megszorítást is elviselne, így azonban a tervek megvalósítása kétséges.

Az ÁSZ elnöke szerint nem jó, ha egy országban sűrűn változnak bizonyos szabályok és prioritások, ez ugyanis a fekete- és szürkegazdaság, illetve a korrupció melegágya.

Ha az egyik évben például a beruházások magas szintet érnek el, akkor erre felkészül egy építőipari, a beszállítói háttér, akkor ezek jelentős csökkentése nagyon nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat. A megoldás a stabilitás, kiszámíthatóság lenne - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Hanganyag: Seres Gerda


A címlapról ajánljuk