eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már az IMF is hitelre szorul

Japán megállapodást írt alá a Nemzetközi Valutaalappal, hogy 100 milliárd dolláros gyorskölcsönt nyújt a pénzintézetnek. Az IMF ezzel történetének legnagyobb összegű kölcsöntámogatásában részesül, elsősorban azzal a céllal, hogy a világgazdasági válság sújtotta fejlődő országoknak tudjon segíteni.

Az IMF az általános gazdasági visszaesés, illetve a megingott pénzpiaci bizalom helyreállításához már egy ideje kereste a módját, miként tudná kölcsönalapját megkétszerezni, hogy az elérhesse az 500 milliárd dollárt. Japán illetékesek szerint az általuk már tavaly felvetett támogatási lehetőséggel időben és hatékonyan kívántak most segíteni az IMF-nek, melynek az utóbbi pár hónapban jelentős hitelezési kötelezettségei merültek fel és melyek összege megközelítette a 150 milliárd dollárt.

Japán afféle készenléti kölcsönként adja a 100 milliárd dollárt, azaz akkor folyósít pénzt és annyit a valutatartalékaiból, amikor az IMF igényli. A jelentések aláhúzzák: ha a japán pénzből segélyezett ország nem tud fizetni, az IMF-nek azért törlesztenie kell Japán felé kölcsöntartozását.

A megállapodás aláírója az IMF részéről Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató volt, az aktusra a G7 hétvégi értekezletéhez kapcsolódóan került sor. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy más országok is követik Japán példáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×