eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

2009 nehéz év lesz, de hatalmas zuhanásra nem kell számítanunk

Magasról nagyon nagyot lehet esni, de a magyar ingatlanpiac sohasem volt elég magasan - véli a világ egyik legnagyobb ingatlan- és pénzpiaci menedzsmentcégének magyarországi vezetője, aki szerint a piac legkorábban a jövő év második negyedévében kezd majd éledezni.

A magyar ingatlanpiac az utóbbi években jól teljesített, de ez a teljesítmény korántsem hasonlítható az olyan erős kelet-európai piacokhoz, mint a cseh vagy a lengyel, és még kevésbé az olyan túlárazott régiókéhoz, mint a moszkvai vagy a londoni volt a válság előtt - mondta a Portfolio.hu -nak adott interjújában Thierry Delvaux, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

A világ egyik legnagyobb ingatlan és pénzpiaci menedzsmentcégének hazai vezetője úgy véli, hogy 2009 kétségkívül nehéz év lesz, de hatalmas zuhanásra nem kell számítanunk: magasról nagyon nagyot és fájdalmasat lehet esni, de a magyar piac ehhez sosem volt elég magasan.

Az ingatlanforgalmazók nálunk is nehéz időszak elé néznek, de a helyzet nem lehet a jelenleginél sokkal fájdalmasabb, hiszen szereplők hozzászoktak már a nehéz piaci körülményekhez.

Thierry Delvaux a magyar ingatlanpiaci helyzetet úgy látja: vannak olyan eladók, akik egyáltalán nem lesznek hajlandóak a jelenlegi árazás mellett üzletet kötni, és lesznek olyanok, akik a helyzet további romlását feltételezve készek megszabadulni a befektetéseiktől. Emellett lesznek persze pénzügyileg nehéz helyzetbe került piaci szereplők is, akiknek nincs más választásuk, mint eladni.

Egyelőre még nem sok kényszerértékesítésre váró ingatlan van a piacon, de valószínűleg lesznek majd ilyenek, és természetesen vannak olyan tőkeerős befektetők is, akik a kényszerértékesítésekre vadásznak. Ezek a vevők valószínűleg addig fognak várni, amíg az eladók igazán nehéz pénzügyi helyzetbe nem kerülnek, és a végsőkig engednek az árból.

Az ügyvezető igazgató szerint 2009-ben rengeteg új ingatlanterület - körülbelül 350 ezer négyzetméter irodaterület - kerül majd a piacra. Ezeknek a finanszírozása meg van oldva, de az új projekthez szinte lehetetlenség finanszírozást találni. Ez azt jelenti, hogy egészen 2010-ig nem indulnak majd tömegesen új beruházások. Éppen ezért a piac legkorábban a jövő év második negyedévében kezd majd éledezni.

Korábban Biacz Balázs, a Cushman & Wakefield ingatlanbefektetési társaság tanácsadója az InfoRádiónak nyilatkozva szintén úgy vélte,  változó, hogy mennyire érzékenyen érinti a beruházókat a válság. A már futó projektek befejezése biztosra vehető, de a még el nem kezdett építkezések elindítása a legnagyobb, legstabilabb cégek kivételével kizárható.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×