eur:
388.28
usd:
360.85
bux:
68954.69
2024. május 9. csütörtök Gergely

Simor: Sokkolóak a budapesti monopolcégek áremelései

A jegybank elnöke sokkolóan magasnak tartja a budapesti, monopolhelyzetben lévő cégek áremeléseit. Simor András leginkább az önkormányzati szektorban szabályozott árakat, és egy ezt szabályozó hatóság létrehozását szorgalmazza.

Nem az áremelések mértékével, hanem annak rendszerével van problémája a Magyar Nemzeti Bank elnökének. Simor András ezzel leginkább az önkormányzati tulajdonban lévő monopolcégek árképzésére utalt.

Mint mondta, a budapesti áremelkedések sokkolóak, sok esetben az emelés nem szabályozott, azaz a tulajdonosok döntenek róla, így érvényesíthetik monopolhelyzetüket.

Hozzátette: olyan helyzetben, ahol monopol szállítók vagy szolgáltatók vannak egy piacon, ott szabályozott árra van szükség, ehhez pedig egy szabályozó hatóságra lenne szükség. És ilyen szabályozó hatóság az önkormányzati tulajdonban lévo közszolgáltató vállatok, azaz a vízszolgáltató, a csatornázási és a szemétszállító vállalatok esetében nincs.

Simor András úgy vélte: ez az infláció szempontjából egy időzített bomba. Az MNB elnöke a szabályozó hatóság felállítása érdekében jogszabályváltozásokat szorgalmazott. Példaként említette, hogy a villamosenergia vagy a gáz árának alakulásába is beleszól a Magyar Energia Hivatal, és ezeket jóváhagyja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után mérsékelt emelkedésben vannak, viszont az USA-ban csak vegyes mozgásokat látunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×