eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

MNB: jövőre 2,4 százalékos növekedés

A világ pénz- és árupiacain történtek igazolták a Magyar Nemzeti Bank óvatos monetáris politikáját - mondta Simor András, a jegybank elnöke a távirati irodának.

A nyersanyag- és az élelmiszerárak emelkedése, az amerikai jelzálogpiaci problémák hatása igazolta a Magyar Nemzeti Bank óvatos monetáris politikáját - mondta a 2007-es évet értékelő interjújában Simor András, a jegybank elnöke.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában kifejtette: eleinte úgy vélték, fokozatos kamatcsökkentésre lesz mód, késobb azonban a világ pénz- és árupiacain történt események igazolták az óvatosságot.

A jegybankelnök szólt arról is: az idén a gazdasági növekedést leginkább az fogta vissza, hogy visszaesett az állami, önkormányzati szektor növekedési hozzájárulása. Hozzátette: a központi beruházások csökkenése miatt erőteljesen visszaesett az építőipar teljesítménye, és ez hatott a többi ágazatra is; emellett igen gyenge teljesítményt nyújtott a mezőgazdaság, ami a súlyos aszálynak tudható be.

Simor András jelentős eredménynek nevezte, hogy ebben az évben kiegyensúlyozottá vált a kormány és a jegybank kapcsolata.

Az MNB véleménye szerint a magyar gazdaság jövőre 2,4 százalékkal nő, ez kevesebb, mint a PM 2,8 százalékos prognózisa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×