eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Betsie Van der Meer/Getty Images

Mostantól már mozgást is felírhatnak receptre a magyar orvosok

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: nagyon fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak, mert az aktív, egészséges életmóddal számos betegség megelőzhető.

Míg a fiatalok kultúrájának inkább része a rendszeres mozgás és a sport, addig az idősebbek közül idehaza is kevesebben fordítanak erre elég időt. A legtöbb betegség kialakulása életmódváltással megelőzhető lenne, sokan mégis inkább gyógyszereket szednek.

Nemcsak a betegségek kezeléséhez, hanem azok elkerüléséhez is hozzájárulhat az egészséges, aktív életmód – mondta az InfoRádióban Velkey György, az Aktív Magyarország Program keretében működő NETA Bölcsek Tanácsa társelnöke. Hozzátette: a felmérések alapján inkább a fiatalok, illetve a magyar felnőttkorú lakosság egyharmada tartja fontosnak, hogy rendszeresen – hetente legalább néhány órát – mozogjon. A lakosság másik harmada ugyan tudja, hogy kellene valamennyit mozognia, valamint néha próbálkozik is, de kimarad a rendszerszerű testmozgás a mindennapjaiból. A harmadik csoport tagjai pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez egy elég rossz statisztika, ami azonban biztató, hogy a fiatalabb korosztályok sokkal több időt szánnak sportolásra, „az ő kultúrájukban hangsúlyosabban jelen van a rendszeres mozgás”.

Velkey György azonban megjegyezte: nagyon fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak. Mint mondta,

ízületi és mozgásszervi betegségek kialakulása is megelőzhető az aktív életmóddal, megfelelő edzettségi állapottal.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett az elhízás és a cukorbetegség okozza a halálozások túlnyomó többségét, ezért ezek megelőzése érdekében azt ajánlja, hogy hetente legalább három-négy napon vezessünk be valamilyen aktív mozgásformát az életünkbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×