eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Épül a megnyitó helyszíne a Trocadéro téren a 2024-es párizsi nyári olimpia kezdete előtt egy nappal, 2024. július 25-én. Középen az olimpiai ötkarikával feldíszített Eiffel-torony látható.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabotázsakciók Franciaországban az olimpiai megnyitó napján - a nap hírei

Üzemanyaghiány léphet fel Magyarországon a Lukoil kőolajszállításait érintő ukrajnai tilalom miatt. Megkönnyíti a kormány a mezőgazdasági őstermelők és speciális adózók lakáshitelhez jutását. Szabotázsakciók történtek Franciaországban az olimpiai megnyitó napjának hajnalán.

Üzemanyaghiány léphet fel Magyarországon, ha szeptemberig nem sikerül megoldást találni a Lukoil kőolajszállításait érintő ukrajnai tilalom ügyére - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt is hangsúlyozta: egyelőre vannak tartalékok. A miniszter úgy vélte: Ukrajna a békepárti álláspont miatt zsarolja Szlovákiát és Magyarországot a Lukoil-ra vonatkozó döntéssel. A kormány felkérte az Európai Bizottságot a közvetítésre. Az ukrán elnök szóvivője úgy reagált, Magyarország és Szlovákia nem békét akar Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára.

Az ukrajnai orosz kőolajtranzit helyreállításáról tárgyalt ma Robert Fico szlovák miniszterelnök ukrán partnerével, Denisz Smihallal. A szlovák kormányhivatal szerint megoldást javasoltak arra, hogy a részleges leállás szeptember elején ne vezessen üzemanyaghiányhoz. Részleteket azonban nem árultak el. Eközben a Reuters névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, 3 orosz olajcég már megkezdte a tengeri kikötők felé irányítani a szállításait, így Horvátország felől az Adria vezetéken át juthat el Magyarországra és Szlovákiába az olaj.

Megkönnyíti a kormány a mezőgazdasági őstermelők és speciális adózók lakáshitelhez jutását - közölte a kormányszóvivő. Vitályos Eszter a kormányinfón elmondta: lehetővé válik, hogy az érintettek a bevételük legalább 50 százalékát beszámíthassák jövedelemként, és csak egy év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni. Kérdésre válaszolva azt is közölte: jelenleg nincs napirenden a családtámogatási programok kibővítése.

A piaci feltételeknél kedvezőbb árazású az az egymilliárd eurós kínai hitel, amelyet elsősorban közlekedési- és energetikai infrastruktúra fejlesztéséhez használ majd föl a kormány – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály azt ATV-nek elmondta azt is, ősszel egy japán Szamuráj-kötvény kibocsátásra készülnek.

Magyarországon a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban. A KSH közölte, itthon a 95-ös átlagára 610, a dízel heti átlagos ára pedig 618 forintot ért el, míg a szomszédos országokban 619 forint volt a gázolaj átlagára.

Több mint 12 százalékos jövő évi minimálbéremelést javasol a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert hozzátette: a 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges, hogy legalább nominálisan ne közelítsen egymáshoz a két érték.

Júniusban 6 ezer közelébe süllyedt a születésszám, ilyen kevés gyerek az elmúlt 20 évben nem született Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9 százalékkal csökkent.

A román miniszterelnökkel tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról Orbán Viktor Bukarestben. A kormányfő arról is biztosította Marcel Ciolacut, hogy az EU Tanácsának soros elnökeként Magyarország ősszel napirendre veszi Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ügyét.

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a párizsi olimpia. Az ünnepséget – az olimpiák történetében példátlan módon - nem stadionban, hanem a városban tartották. A nemzetek sportolói 80 hajóban, 6 kilométer hosszú útvonalon vonultak fel a Szajnán. A párizsi olimpián 206 ország csaknem 11 ezer sportolója vesz részt, semleges színekben 15 orosz és 16 fehérorosz sportoló versenyez. Magyarország 180 fős sportolói küldöttsége 106 versenyszámban indul.

A demokráciát, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását véli az EU fő erősségének az európai polgárok 38, illetve 34 százaléka - derült ki az Eurobarométer friss felmérésből. A kutatásból kiderül az is, hogy európaiak 58 százaléka inkább optimista az EU jövőjét illetően, míg 27 százalékuk inkább pesszimista.

Átutal másfél milliárd eurót Ukrajnának a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételekből az Európai Unió. Az Európai Bizottság elnöke az X-en közzétett üzenetében. úgy fogalmazott, hogy a Kreml-vagyon felhasználásának a legjobb üzenete, ha ezt az összeget Ukrajna és egész Európa biztonságosabbá tételére fordítják.

A gázai harcok azonnali beszüntetését sürgette az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell az X-en közzétett üzenetében kiemelte: az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége egyetért abban, hogy a konfliktus rendezéséhez és a tartós békéhez vezető út a kétállami megoldás.

Megkérdőjelezte az FBI igazgatója hogy valóban a merénylő golyója, vagy egy szilánk találta-e el Donald Trumpot a július 13-i pennsylvaniai politikai nagygyűlésen. Ugyanakkor elismerte, hogy súlyos mulasztások történtek a rendezvény biztosításánál, főként azzal kapcsolatban, hogy miért engedték felmenni Donald Trumpot a színpadra, miután tudomást szereztek a fenyegetésről.

Közös nyilatkozatban támogatta Kamala Harris elnökjelöltségét Barack Obama és Michelle Obama – írja a BBC. A korábbi elnök és a first lady úgy fogalmaznak, hogy az alelnök rendelkezik azzal a látásmóddal, karakterrel és erővel, ami egy elnök-jelölttől elvárható. Az alelnök már megszerezte a demokrata küldöttek többségének támogatását, és várhatóan augusztusban ő lesz a demokraták hivatalos elnökjelöltje.

Az Egyesült Államokban komoly aggályainak adott hangot a várható demokrata elnökjelölt a gázai civil áldozatok miatt. Kamala Harris Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel egyeztetett. A BBC szerint Harris a találkozón keményebb hangnemet ütött meg, mint Joe Biden, arra kérte a közel-keleti vezetőt, hogy kössön békét a Hamásszal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×