eur:
392.34
usd:
361.31
bux:
72745.29
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
közlekedési lámpa jelzőlámpa  // Red traffic light on at street intersection, leafless trees and buildings in the background.
Nyitókép: aire images/Getty Images

Kiborultak az autósok az újfajta közlekedési lámpától

A mesterséges intelligencia vezérli, de nem tetszik a közlekedőknek.

A németországi Essenbachban április óta működik az egyik forgalmas kereszteződésben "a jövő közlekedési lámpája", amelyet egy mesterséges intelligencia algoritmus irányít. A cél az volt, hogy biztonságosabbá tegyék a környék közlekedését, de az eszköz nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írta a vezess.hu.

A helyieknek legfőképpen az nem tetszik, hogy a rendszer túl gyakran várakoztatja őket feleslegesen, és különösen a mellékutcákban fordul elő, hogy még akkor is piros jelzést kapnak, ha a főúton éppen nem is közlekednek autók. Mint az Auto Bild írta, mivel egyáltalán nem optimális, ahogyan az "okoslámpa" szabályozza a forgalmat, saját bevallásuk szerint a frusztrált lakók inkább elkerülik a kereszteződést.

Stephan Stroh, az illetékes állami építésügyi tárca forgalomirányítási vezetője szerint azonban csak arról van szó, hogy a mesterséges intelligenciának még idő kell a tanuláshoz. Bár az első három hónapban már sokat tanult a technológia, eddig főként a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságára fókuszált. Rögzítette a járókelők mozgási mintáit, így nemcsak azt tudja, mikor kell zöld jelzést adnia nekik, hanem meg is tudja különböztetni a felnőtteket és a gyerekeket, és az esetleges fogyatékosságokat is felismeri.

A projekt kísérleti fázisa még egy évig fog tartani.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Másodszor is elkérte Nagy Márton a bankok 1300 milliárdját, de úgy néz ki, megint nem fogja megkapni

Másodszor is elkérte Nagy Márton a bankok 1300 milliárdját, de úgy néz ki, megint nem fogja megkapni

Több mint egy éve már, hogy Nagy Márton miniszter kijelentette: 1300 milliárd forinttal több állampapírt kell venniük a bankoknak, cserébe a felére csökkenthetik az extraprofitadójukat. A tavaly még 200 milliárd feletti extraprofitadó idén le is feleződött, ám a bankok mindössze átrendezték az állampapír-portfóliójukat, az erről szóló rendelet szövege alapján ugyanis ez is elegendő volt hozzá. A kormány ezt mintha zokon vette volna, és július elején visszamenőleg is a teljes állomány növelését írta elő a bankoknak, ellenkező esetben nem felezhetik le az idei adójukat. Most úgy néz ki, a bankok jó része nem is fogja, mert ennyi állampapírt idén már nem éri meg vásárolniuk, inkább adóznak. Ha így lesz, döntésükkel idén inkább a költségvetés, jövőre viszont ők maguk járhatnak jobban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×