eur:
390.73
usd:
359.9
bux:
73174.1
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
PARIS, FRANCE - JULY 25: Alex Hua Tian and horse Jilsonne Van Bareelhof of Team Peoples Republic of China practice dressage during an Equestrian Eventing training session ahead of the Paris 2024 Olympics Games at Chateau de Versailles on July 25, 2024 in Versailles, France. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Nyitókép: Mike Hewitt/Getty Images

Egyesek szerint stratégiai céllal időzítették az olimpiára a lovassport-botrányokat

Miközben példátlan szabotázsakció és feszültség előzte meg a Párizsi Olimpiai Játékok hivatalos megnyitóját, a tovább dagadt a lovaglókat érintő botrány. Immár egy második lovast is állatok elleni kegyetlenkedéssel vádoltak meg – a britek után most a németeknél.

Nem volt elég a botrányos argentin-marokkói focimeccs, illetve a britek műlovagló olimpiai bajnoka, Charlotte Dujardin ostorozós videójának közlése, immár egy osztrák olimpikonnak is meggyűlt a baja a törvénnyel.

Max Kühner osztrák olimpiai éremesélyest egy német ügyész azzal vádolta meg, hogy egy rúddal ütötte egy ló lábait annak jobb teljesítményéért. Ezért a világranglista 3. helyén álló Kühner ellen Münchenben eljárás indult a Német Állatjóléti Törvény megsértése miatt.

A technikának, amelyet ugratási gyakorlatoknál alkalmaznak, még saját neve is van, és az a lényege, hogy egy bottal ütik a ló lábát, hogy az magasabbra ugorjon. Ez azonban tavaly május óta törvénysértő Németországban.

Maga Kühner és az Osztrák Lovagló Szövetség is tagadta a vádat. Utóbbi azt közölte, hogy a „versenyző hozzáállása a lovához példaértékű, és nincs ok azt feltételezni, hogy most vagy a múltban az állatjólétet sértő módszereket alkalmazott volna”. Kühner egy bajor városban üzemeltet lovassportcentrumot, és 2008-ban egy névtelen feljelentés érkezett ellene, miszerint egy drót segítségével kényszerítette a lovát „óvatosabban ugrani”. Az akkori vizsgálat csak „kisebbrendű vétkességet” állapított meg.

A briteknél mindössze egy nappal korábban tiltották el az egyik legnagyobb hazai reménységet, a hatszoros olimpiai bajnok Charlotte Dujardint. Egy négy, más állítások szerint két éve felvett videón azt látni, hogy rövid idő leforgása alatt huszonnégy alkalommal csap meg ostorral egy lovat, miközben egy 19 éves lovaglót oktat. Dujardin maga mondott le az olimpiai szereplésről és azt mondta „mélységesen szégyelli magát amiért hibás döntéseket hozott”.

Lehet-e, hogy a videót – amely bejárta a brit médiát – stratégiai módon időzítve adták ki az ellenfelek ellehetetlenítésére? Egy holland ügyvéd szerint igen, és mint mondta, neki furcsa volt, hogy ha valaki az állatok jóléte iránt aggódik, akkor miért vár éveket ezzel.

A Sun című bulvárlap pénteken nevezte meg a szivárogatót – vagy ahogy írta, „Dujardin reményeinek rombadöntőjét” –, Alicia Dickinson műlovaglásedzőt.

Az ausztrál állampolgár Dickinson online és élő tanfolyamokat tart és VIP-csomagjaiért többet kell fizetni, mint az egy éves brit átlagkereset. A Sun szerint gazdag ügyfeleket vitt Dujardinhez oktatásra, de tagadta, hogy ő vette volna fel a sokakat megrázó videót.

Elmondta, hogy az olimpikonnal fennálló üzleti kapcsolata a videózás napján megszakadt. A Sun szerint a nőnek kapcsolata van egy holland műlovaglóiskolával, és a cikk szerint barátainak azt mondta, hogy a brit sportoló „a busz alá dobta”, azaz tönkretette. „Charlotte-nak sok ellensége van, bárki lehetett volna, de énrám szálltak” – fogalmazott.

Az ominózus videón Dujardin az istállóban követ egy lovast és lovát, és ostorral csapkodja az állatot. A háttérben valaki nevet. A videót egy lovassporttal foglalkozó holland ügyvéd kapta meg és adta ki. Ennek nyomán Dujardin nemcsak az olimpiai indulás jogát, de az anyagi támogatását és annak az esélyét is elvesztette, hogy megkapja a bárónő címet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Eljött a nagy nap: minden idők legrövidebb olimpiásza után, alig több, mint három évvel a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékok zárását követően, 19.30-kor megkezdődött a 2024-es nyári játékok rendkívülinek ígért megnyíitó ünnepsége. Az Infostart élőben követi a látványos programot, a közjogi méltóságok reakcióit, a láng megérkezését, a tűz fellobbantását, a nyitó beszédeket és természetesen a Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vezetésével érkező magyar, továbbá a többi küldöttség bevonulását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×