eur:
390.93
usd:
360.08
bux:
73174.1
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
A kivetítőn a magyar csapatot szállító hajó a Szajnán a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Eljött a nagy nap: minden idők legrövidebb olimpiásza után, alig több, mint három évvel a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékok zárását követően, 19.30-kor megkezdődött a 2024-es nyári játékok rendkívülinek ígért megnyíitó ünnepsége. Az Infostart élőben követi a látványos programot, a közjogi méltóságok reakcióit, a láng megérkezését, a tűz fellobbantását, a nyitó beszédeket és természetesen a Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vezetésével érkező magyar, továbbá a többi küldöttség bevonulását.

Párizsban esik az eső, mondhatnánk, eddig minden „illetékes” teljesítette az ígéretét. A versenyzők már hajóra szálltak, a megnyitó első számú helyszíne a Szajna, Párizs fő folyója. Nem kevesebb, mint másfélmilliárd néző szeme szegeződik Párizsban és a tévék előtt a látványos történésekre.

A szervezők jó néhány kérdésre, jó néhány szereplő személyét illetően nem árulták még el a választ, ez is fokozza az izgalmakat.

A nagyvilág televíziónéző egyelőre azt látják, hogy Zinédine Ziidane, a francia futball, a francia sport egyik legendája egy előre felvett klipben fut a fáklyával, majd átadja azt a metróban kisgyereknek, akik patkányok és koponyák között a csatornában folytatják az utat (elég bizarr…), majd egy fantom a csónakba fogadja őket.

Thomas Bach, a NOB elnöke és Emmanuel Macron köszöntötte „élőben” a helyszínen lévőket.

Közben készülnek a zászlóvivők is. LeBron James lesz az Egyesült Államoké.

Hajókon érkeznek a delegációk. Elsőként a görögök, a hagyományoknak megfelelően. A következő a menekültek olimpiai csapata, 2016 óta létezik ilyen csapat, 37 sportolóval. A színésznő, Michelle Yeoh, aki a helyszínen van, támogatásukra szólított fel.

A francia ábécé alapján érkeznek a további küldöttségek, a magyarok majd H-nál jönnek. Afganisztán, Dél-Afrika és Albánia hajózott el, s máris itt vannak a németek. Nem öltözték túl magukat…

Annál színesebb és érdekesebb ruhát viselnek Antigua és Barbuda sportolói. Népviseletben a szaúdiak, három hölgyversenyzővel. Az argentinok és az örmények, majd az arubaiak hajóztak be.

Az osztrákok, az azeriek is megmutatták magukat, majd a tv-közvetítés váltott, a párizsi mulatók, revük hangulatát idézte meg Lady Gaga.

A B betűs országoknál tartunk, például a belgáknál, a belize-ieknél, utóbbiakat egyetlen sportoló képviseli. A bhutaniak egy kis motorcsónakkal érkeztek. Nincs meleg, de szerencsére most nem esik az eső.

A Szajna partjáról rózsaszín jelmezesek köszöntik a sportolókat, köztük a brazilokat. Párhuzamosan gördul az eredeti mese, immár egy fantom ugrál át a tetőkön, a technika segítségével. Láttunk ergy kis kánkánt is.

A Kajmán-szigeteknél tartunk, ami azt jelenti, hogy a C betűnél járunk a francia ábécében, Kamerun sportolói integetnek, majd egy tömött hajó érkezett, Kanada küldöttségével.

Óriási küldöttséget látunk: a kínaiak vonultak be. Szép zenét kaptunk melléjük: táncosok kánkánt táncolnak a Szajna rakpartján.Ugrottunk a korban vagy száz évet: a következő élő klip a kétkezi munkásokat dicséri. Immár a pénzverdét látjuk, amely az 1900-as és az 1924-es olimpia után 2024-re is készítette az érmeket.

Guillaume Diop, a párizsi olimpia szólótáncosa mutatta be tudományát, az olimpiatörténet két legendája, Michael Phelps és Martin Fourcade vigyázó szemei előtt.

A Notre Dame-i toronyőrt idézi meg a következő kép, valamint a Nyomorultak című musicalt. A Szabadság című kép következik. Az 1789-es francia forradalom emblematikus dalát, a Ça irát halljuk, nagyon modern feldolgozásban. Bizet Carmenjének leghíresebb áriája a következő dal.

Ismét ömlik az eső.

A Szabadság után az Egyenlőség a következő téma. Még világos van, de így is érvényesül a fényjáték. Aya Nakamurát, a mali származású francia énekesnőt és táncosait ez nem zavarta. Újabb kép: a Testvériség.

A közvetítés visszatért a hajózó országokhoz: Ciprus, Kolumbia, Comor-szigetek, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, a Cook-szigetek, Koreai Köztársaság, Costa Rica, Elefántcsontpart, Dánia, Djibouti, Dominikai Köztársaság, Dominikai Közösség, Egyiptom, Salvador, Ecuador és Eritrea. Spanyolország nagy létszámú küldöttséggel érkezett, Etiópia kisebbel. Nagyon lelkesnek volt a Fidzsi-delegáció.

Közben visszatértünk a Párizst bemutató történethez, a fantom észlelte, hogy eltűnt a Louvre-ból a Mona Lisa. Egy Clermont Ferrand-i zongorista, Alexandre Kantorow játszott.

Visszatért a kép a felvonulókhoz, s ez jó, mert közelítünk a H betűhöz. Ghána, Georgia, majd Nagy-Britannia, Grenada, Guam, Guatemala, Guinea, Bissau-Guinea, Egyenlítői Guinea,Guayana küldöttsége integetett.

Eljutottunk a H betűhöz! Haiti, Honduras, s már láthatjuk a piros-fehérzöld zászlót! Hongkong is elhaladtak. Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián a zászlóval, Elegáns volt a küldöttség!

A sor az indiaiakkal folytatódik, majd érkeznek az irániak, az irakiak és az írek. Már az olaszok is elhajóztak.

A történet szála tovább fonódik, a francia film és tudomány előtt tiszteleg megnyitó, eljutottunk a sportoló Minyonokig. A Minyonoknak köszönhetően „megtaláltuk” a Mona Lisát is…

A meséből-mókából ünnepre váltottunk: felcsendült a Marseillaise, a franciák nemzeti himnusza. A guadeloupe-i Axelle Saint-Cirel énekelte.

Immár a francia történelem tíz kiemelkedő női harcosa, alakja előtt tiszteleg a műsor.

Japán küldöttsége érkezett, majd Jordánia, Kazahsztán, Kenya, Kirgizisztán, Kiribati, Koszovo, Kuvait, Laosz, Lesotho, Lettország, Libanon, Libéria, Libia, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Észak-Macedónia, Madagaszkár.

A modern, úgynevezett városi sportokról láthattunk úszó szigeteken előadott kis bemutatót, majd jöttek a további M betűs országok, Máltától Mauritiuson át Mexikóig, Mikronéziáig, Moldováig, Monacóig, s Mongóliáig. Mozambik sportolóiéi az egyik legszínesebb formaruha.

Miniküldöttségek következtek, Namíbia, Nauru, Nepál, Nicaragua, Niger. Népesebb a nigériai és a norvég delegáció.

Címlapról ajánljuk
Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Eljött a nagy nap: minden idők legrövidebb olimpiásza után, alig több, mint három évvel a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékok zárását követően, 19.30-kor megkezdődött a 2024-es nyári játékok rendkívülinek ígért megnyíitó ünnepsége. Az Infostart élőben követi a látványos programot, a közjogi méltóságok reakcióit, a láng megérkezését, a tűz fellobbantását, a nyitó beszédeket és természetesen a Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vezetésével érkező magyar, továbbá a többi küldöttség bevonulását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×