eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Android logo displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 30, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Szigorít a Google, sok androidost érinthet érzékenyen

A változtatás következtében a "megpiszkált" androidos készülékekkel nem lehet RCS-alapú üzenetet sem küldeni, sem fogadni.

Letiltja az RCS üzenetküldő funkciót a Google azon androidos készülékeken, melyeket a felhasználó „rootolt” - írja a The Verge cikke nyomán a HVG. A műveletre nincs magyar kifejezés, de olyan jogosultságokat lehet vele szerezni az Androidban, melyeket a gyártó gyárilag nem biztosít - jellemzően joggal. Így olyan módosításokat is el lehet végezni a rendszer mélyén, melyekkel csökken a rendszer biztonsága. Bár a lap megjegyzi, általában csak extra funkciók feloldására, hozzáadására szokás a root jogkört használni.

Azonban úgy tűnik, a Google ezt nem igazán díjazza, és a rootoló felhasználókat elvágják a Google Messages üzenetküldő RCS-funkciójától.

Ez az SMS felturbózására szolgáló internetalapú üzenetküldési megoldás.

Mint írják, a The Verge tapasztalatai szerint az üzenetküldő támogatási oldalán, a Redditen és az XDA fórumain is gyűlnek a panaszok, miszerint a rootolt készülékeken egyszerűen kámforrá vált az RCS. Az érintettek sem küldeni, sem fogadni nem tudják az ilyen üzeneteket, melyek az elküldés után például egyszerűen nyomtalanul eltűnnek.

A szaklap megkereste ezzel kapcsolatban a Google-t, is, akik megerősítették a tiltást, még ha nem is konkrétan, de utalást téve arra, hogy a rootolás nem összeegyeztethető az RCS-szabvány működési feltételeivel. A lépéssel a spam, valamint más, visszaélésszerű üzenetek terjedését szeretnék akadályozni.

Vagyis, mint írja a lap, rootolt készüléken marad az SMS és az MMS. Hozzáteszik, sok esetben a pénzügyi alkalmazások sem futnak így módosított eszközökön, biztonsági okokból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×