eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Dolgozó tisztítja I. Napóleon francia császár, hadvezér síremlékét a helyreállítási munkálatok utolsó szakaszában a párizsi Invalidusok házában 2021. április 16-án. A síremléket Napóleon születésének 200. évfordulója alkalmából restaurálják.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Értelmezhetetlenül nagy összegért kelt el Napoleon egyik kalapja

A becsült összegnél sokkal magasabb áron, 1,932 ezer euróért (728,6 millió forint) kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék-fehér-piros kokárdával díszített fekete kétszarvú filckalapja.

A vásárló személyazonosságát vagy állampolgárságát nem hozta nyilvánosságra az árverést rendező Osenat aukciósház.

Az árverés "az egész világból vonzotta a gyűjtőket" és nagy érdeklődést váltott ki - közölte az AFP francia hírügynökséggel az aukciós ház, amely saját rekordját döntötte meg: 2014-ben 1,844 millióért adta el a francia császár egyik kalapját.

A vasárnap elárverezett kalapot nyilvános kiállításon mutatták be, és az eladási árat 600 ezer és 800 ezer euró közöttire becsülték.

A kalap kikiáltási ára 500 ezer euró volt, ennél négyszer magasabb áron kelt el végül az árverésen, néhány nappal a Napóleon életéről szóló film bemutatása előtt. A nagyköltségvetésű alkotásban a császárt Joaquin Phoenix Oscar-díjas amerikai színész alakítja.

A császári fejfedőket lajstromba vevő Yves Moerman belga szerző szerint a vasárnap elárverezett kalapot Napóleon (1769-1821) "a Császárság középidejében viselte" - közölte az Osenat ház.

Tizenöt év alatt Napóleonnak körülbelül 120 kalapja volt, ezek közül időről időre felbukkan egy-egy az árveréseken.

A korábbi rekordert, a monacói hercegi család gyűjteményéből származó kalapot 2014-ben egy dél-koreai üzletember vásárolta meg.

2018-ban egy másik kalap, amelyet a De Baecque és Társai szerint a császár a waterlooi csatában viselt, 350 ezer euróért talált gazdára Lyonban.

A vasárnap elárverezett kétszarvú kalap a tavaly elhunyt Jean-Louis Noisiez-nak, a GSF vállalat alapítójának gyűjteményéből került piacra.

A kétszarvú kalapot Pierre-Quentin-Joseph Baillon szállásmester készítette, aki 1806-tól dolgozott a császárnak. Szakértők szerint a kokárdát Napóleon a Földközi-tengeren, Elba szigetéről visszatérőben tűzte rá 1815. március 1-én.

A kalap a XIX. század végéig a Bonaparte-család tulajdonában volt, majd különböző gyűjtők vásárolták meg. A dél-franciaországi Salon-de-Provence-ben lévő Musée de l'Impériben is kiállították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×