eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Évek óta erre vártak a Prágába látogató turisták

Újra szabadon látogatható a prágai Hradzsin, a cseh államfők székhelye. A várkapukból eltávolították a turisták ellenőrzésére szolgáló elektronikus beléptető kapukat, amelyeket hét éve állítottak fel biztonsági okokra hivatkozva.

A biztonsági intézkedések megszigorítása 2016 nyarán a belépésekkor rendszeresen hosszú sorokhoz, várakozásokhoz vezetett, s kiváltotta a cseh sajtó és az idegenforgalmi irodák bírálatát.

Petr Pavel, Csehország új köztársasági elnöke márciusi hivatalba lépése után azonnal közölte, hogy újra meg akarja nyitni a Hradzsint, és elrendeli az elektronikus beléptető kapuk eltávolítását. Másfelől viszont továbbra is megmaradt a Hradzsinba tartó autók ellenőrzése. Az elnöki hivatal közölte: az ellenőrzésekre ezentúl a kamerarendszereket fogják fokozottabb mértékben használni. A három várkapunál egy-egy elektronikus beléptető kapu maradt, amelyeket csak rendkívüli esetekben vesznek igénybe.

"Nemcsak a Hradzsin látogatását szeretnénk megkönnyíteni, hanem a várat is ki akarjuk olyan értelemben nyitni, hogy intenzívebb kulturális és társadalmi élet színhelye lehessen" - jelentette ki Petr Pavel.

A prágai Hradzsin Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont Csehországban,

amelyet évente mintegy 2,5-3 millió turista keres fel a világ minden részéből. A magyar látogatók száma is igen magas. A vár területére most már újra szabadon be lehet lépni, csak a híres Arany utcácskában korlátozzák a turisták mozgását az utca befogadóképessége miatt.

A korábban évente mintegy hatmillió turista kereste fel Prágát. Ez a szám a koronavírus-járvány következtében ugyan nagyon lecsökkent, de tavaly óta ismét gyorsan emelkedik a látogatók száma.

Megnyílt a látogatók előtt a Prágától nyugatra fekvő lányi kastély is, amely hivatalosan a cseh államfők vidéki rezidenciája. Miután Milos Zeman államfő tartós lakhelyként használta, már több éve nem volt látogatható a kastélyt körülvevő nagy kiterjedésű park. Petr Pavel a kastély tartós elnöki lakhely státusát megszüntette, így a kastélypark ismét szabadon látogatható.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×