eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Getty Images/ Sean Justice

Kényszeres vásárlás: veszélyes függőség támad

Egy friss felmérés szerint megdöbbentő a vásárlások visszaviteli aránya, ami a tudatos vásárlói magatartás hiányát mutatja.

Mindenkivel előfordult már, hogy túlköltekezett vagy olyan terméket is megvásárolt, amit eredetileg nem is tervezett. Felelős fogyasztói szokásokról nem beszélhetünk anélkül, hogy szóba ne kerülnének a vásárlás mögött húzódó lélektani folyamatok.

"Sokszor csak utólag szembesültünk vele, hogy valójában mégsem kellett volna, és inkább valami olyasmi csábított minket a vásárlásra, hogy unatkoztunk, rossz kedvünk volt, szerettük volna magunkat egy kicsit felvidítani" – mondta az InfoRádiónak Herendi Kata pszichológus.

Emiatt vagyunk nagyon sokszor elégedetlenek is vásárlással vagy a karácsonnyal. A Publicis Groupe kutatása szerint a Black Friday tipikusan az az időszak, amikor a tapasztalatokkal és a megvásárolt termékekkel sem vagyunk elégedettek, és ezeknek akár hat százalékát vissza is visszük.

A túlzásba vitt vásárlás mellett fontos említést tenni az úgynevezett kényszeres vásárlásról is, ami a viselkedési függőségek egy formája. Herendi Kata szerint ha ez már probléma, fontos tudatosítanunk, racionálisan végiggondolnunk, hogy miként állunk anyagilag, hajlamosak vagyunk-e túlköltekezni, olyan darabokat felhalmozni, amiket valójában nem használunk.

Ha arra a következtetésre jutunk, hogy nem biztos, hogy egyedül meg tudnánk oldani a problémát, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Mindenek előtt azt kell elkerülni, hogy a kihasználatlanul tornyosuló holmik nyomasszanak minket, ezért fontos arra törekedni, hogy csak olyan dolgokkal vegyük magunkat körül, amelyek valóban illenek ahhoz, akik vagyunk – vélekedett a pszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×