eur:
394.3
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Nagy árat fizet az autós, aki a sztrádamatrica birtokában figyelmetlen ezeken a szakaszokon

Az útvonaltervező sem figyelmeztet erre külön.

Fontos figyelmeztetéssel ér fel az Ausztriában autózók számára a vezess.hu cikke, ami egy pórul járt magyar Facebook-posztját dolgozza fel.

A leírtak alapján úgy van kialakítva a rendszer, hogy aki egy kicsit is figyelmetlen és nem veszi észre a táblák feliratát menet közben, az egy rosszul megválasztott kapuval belefuthat a 120 eurós büntetésbe. Mivel az általános úthasználati matricán felüli díjazásról van szó, ezt külön a navigáció sem jelzi. Amikor elfogadjuk, hogy díjköteles útszakaszt is tartalmaz a tervezett útvonal, akkor a program erre a szakaszra nem kérdez rá külön, hanem csak terel előre.

A figyelmetlen magyar autós bejegyzésében azt írja,

ha pár napon belül nem fizeti be a büntetést, akkor előbb 300, majd 3000 euróra szökik a pótdíj.

A portál arra figyelmeztet, hogy ezekre a szakaszokra a legkényelmesebb online, előre megvenni a jegyet, így a rendszer a rendszám alapján automatikusan felismeri az autót, és mehetünk megállás nélkül. Ha mégse járunk el így, akkor kell nagyon erősen nézni a kijelölt táblákat, hiszen a szokásos sorompós beengedő kapukon keresztül a szakasz elején leróhatjuk a kötelező díjazást.

Az osztrák autópályákon a következő szakaszokon kell külön díjazással számolni:

  • A 9 Pyhrn autópálya: Spital/Pyhrn autópálya csomópont és az Arding (Bosruck alagút) között, valamint a St. Michael és Übelbach (Gleinalm alagút) autópálya csomópont között.
  • A 10 Tauern autópálya: Flachau autópálya csomópont és Rennweg autópálya csomópont között (Tauern és Katschberg alagút).
  • A 11 Karawanken autópálya: díjköteles útszakasz a St. Jakob im Rosental autópálya csomóponttól a Karawanken-alagútbeli államhatárig tart.
  • A 13 Brenner autópálya: a teljes A 13 útszakaszdíj-köteles szakasz.
  • S 16 Arlbergi gyorsforgalmi út: díjkötelesútszakasz a St. Anton am Arlberg autópálya csomópont és a Langen am Arlberg autópálya csomópont között.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×