eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Csúszda Balatonfenyvesen
Nyitókép: Forrás: kaposvariprogramok.hu

Szombaton nyit a Balaton leghosszabb szabadtéri csúszdája

Balatonfenyvesen. 1988-ban épült, de két évtizede veszélyessé vált, ezért lezárták. Most felújították.

Több mint százmillió forintból megújult Balatonfenyves központi szabadstrandján egy 33 éve épült, 18 éve lezárt vízicsúszda, a létesítményt, amely a Balaton legnagyobb szabadtéri vízicsúszdája, csütörtökön adták át.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója az átadáson elmondta, hogy a balatoni vízicsúszda-fejlesztések – amelyre 395 millió forint jutott a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban – hozzájárulnak a 2017-ben megfogalmazott célok teljesüléséhez, miszerint érjenek el nemzetközi színvonalat a balatoni strandok.

Juhász Szabolcs elmondta, hogy a központi adatbázis szerint a község szálláshelyeinek háromnegyedét magyarok foglalták le, a külföldi vendégek pedig elsősorban Németországból, Ausztriából és Lengyelországból érkeznek.

Lombár Gábor (független) Balatonfenyves polgármestere felelevenítette, hogy az 1988-ban épült, majd a 2000-es évek elején veszélyessé vált, ezért lezárt vízicsúszda egykor az üdülőrégió egyik legkomplexebb turisztikai attrakciója volt.

Nem csak csúszdaként működött, a legfelsőbb szintje például éjszakai bárként is üzemelt.

Balatonfenyvesnek előbb meg kellett vásárolnia a tulajdonosától a közel két évtizede amortizálódó létesítményt, hogy élni tudjon az állami támogatás lehetőségével. Végül 100 millió forintos állami támogatásból, és 13 millió forintnyi önerőből újult meg a csúszda.

Balatonfenyves vízicsúszdája szombattól üzemel.

  • Egyik csúszda-ága 120 méter hosszú és 11 százalékos lejtésű,
  • a másik közel 40 méter hosszú és 30 százalékos lejtésű.

A település öt szabadstrandján az elmúlt időszakban az MTÜ pályázatainak köszönhetően 200 millió forint állami támogatásból történtek egyéb fejlesztések is, amelyek révén vizesblokkok újultak meg, öltöző kabinok és baba-mama szobák épültek, valamint napozóágyakkal, újabb sporteszközökkel bővült a kínálat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×